Cuma, Temmuz 31, 2020

Bayi Toplantısı


BKM Film'in yeni Arzu Film ekolüne dönüşme gibi bir gayesi varmış intibasına kapılmamak elde değil bazen. Komedi filmlerine odaklanmaları ve bu alanda devamlı yeni yetenekler üretme çabaları insanı bu düşünceye sürüklüyor. Öte yandan ortaya konulan filmlerin kalitesine bakıldığında daha çok fırın ekmek yemeleri gerektiği de bir hayli aşikar hale geliyor.


"Bayi Toplantısı" adı üzerinde İstanbul'da bir bayi toplantısında buluşan ülkenin farklı yerlerinden gelmiş 3 arkadaşın başından geçenlerin hikayesi. Senarist ve başrol oyuncusu İbrahim Büyükak BKM'nin üretken isimlerinden, "Çok Güzel Hareketler Bunlar"ın birçok başarılı skecinde de onun imzası vardı. Oyuncu kadrosu da gayet kifayetli insanlardan müteşekkil; Onur Buldu, Doğu Demirkol, Büşra Pekin, Safa Sarı, Deniz Hamzaoğlu, Rıza Akın, Müfit Kayacan ve Çağla Demir. Bu bileşenlerin sayesinde yer yer gayet komik olabilen de bir film "Bayi Toplantısı". Özellikle bayi toplantısı konsepti ve Büyükak'ın bu temayı gayet yerinde bir eleştirellikle hicvedebilmesi isabetli olmuş. Öte yandan genel itibariyle akılda kalıcı bir yanı da yok maalesef. Filmin komedisinin büyük bir bölümünü çoğunlukla bel altına yönelerek erkek mizahına yaslıyor; benim için problem bir husus olmamakla beraber bir kolaycılık ibaresi olduğu da aşikar. Birden fazla sahnede oyuncular filmdeki esprilere kendileri gülüyorlar ki bir komedi filminin işleyebileceği en büyük günahlardan birisi. Büşra Pekin'in canlandırdığı karakter gibi bazı hikaye unsurları güldürmekten ziyade filmi gülünç duruma düşürüyorlar.

BKM'nin yapması gereken şey, oyuncular ve yazar ekibi dışında yönetmen yetiştirmeye de odaklanması bence çünkü filmleri bu noktada kaybediyor. Ali Atay, Selçuk Aydemir, Burak Aksak gibi isimler vizyoner yönetmenlerin elinden ne denli komik filmler çıkabileceğinin en yakın örnekleri. Gene Büyükak'ın yazdığı "Küçük Esnaf" ve "Yol Arkadaşım" gibi filmlerin yönetmeni Bedran Güzel aynı kalibreden bir hayli uzak maalesef.