Cuma, Ağustos 07, 2020

The Legend of Tarzan (2016) - David Yates

 
 
Hollywoood stüdyo sistemiyle alakalı yanlış olan ne varsa hepsinin kolajı bir film Tarzan filmlerinin bu en yenisi. Her ne kadar artık kamu olmuş olsa da Tarzan gibi iyi kötü bir fikri mülkiyet alınmış,üzerine biraz modernizm sosu ve bol miktarda CGI görüntü eklenmesi ihmal edilmemiş. En kötüsü de sanki maymunların arasında yetişmiş bir adamla alakalı film yaptıklarını bilmiyormuşcasına kendilerini çok ciddiye alıp eğlenmeyi unutmuş filmi yapan arkadaşlar.
Tarzan'ı ormanda değil malikanesinde buluyoruz. Hanzoluktan beyzadeliğe nasıl bu kadar efektif evrilebildiğinin çok üzerinde durmuyor film, arada bir geriye dönüşlerle karakterin yabani özünü hatırlatıp aslında özgün hali bu demeye getirmişler.Afrika'daki elmas rezervleri sayesinde gücünü konsolide etmeye çalışan Belçika kralı üzerinden anti-kolonyalist bir hikaye var anlatılmaya çalışılan ama sömürgeciliğin kitabını yazmış İngilizlerden çıkma bir yönetmenin elinde biraz komik duruyor.
David Yates son "Harry Potter"ın üzerinden 5 yıl geçtikten sonra bu filmle çıkageldi. Hikayesi ve görsel dünyası halihazırda kurulmuş yapımları iyi kötü götürse de "Tarzan" ile görüyoruz ki kendi başına dünya kurmakta çok kifayetli bir arkadaş değil- zaten bu filmden sonra "Fantastic Beasts"lerle birlikte kendini tekrar J.K.Rowling'in güvenli kolarına bıraktı-. Hikayenin hiç bir ilgi çekici özgün yanı yok, filmin aksiyonun tamamı bilgisayar piksellerinden müteşekkil ve filmin atmosferi göz kanatacak derecede suni. 180 milyon dolara malolmuş bir yapım bu, ne yaptınız o kadar parayı diye sorası geliyor insanın. Hele flashback sahnelerinde Margot Robbie'nin gençleştirilme çabaları var ki evlerden ırak.
Robbie demişken olan da filmin kastına olmuş. Alexander Skarsgaard'i severim normalde ama filmin çöplüğünü idrak ettiğinden mi nedir odun gibi oynamış. Christoph Waltz da kendini çok kasmamış ama gene de başarılı bir gerçek kötü olmayı becermiş. Garibim Margot Robbie ve Samuel Jackson filmi izlenebilir kılmak için ellerinden geleni yapsalar da eldeki malzeme kısıtlı olunca ne kadar uğraşsan da bir yere kadar tabii, özellikle Robbie'nin tüm filmi bir demire bağlı kurtarılmayı bekler halde geçirmesinin affedilir yanı yok. Daha da fazla kelime israfına gerek yok. Izlemeyin izlettirmeyin.