Pazar, Ocak 16, 2022

Scary Movie (2000) - Keenen Ivory Wayans


İkisi de Kevin Williamson'ın kaleminden çıkan "Scream" ve "I Know What You Did Last Summer" 90'ların ilk yarısı itibariyle öldüğü düşünülen slasher janrını tüm görkemiyle ayağa kaldırmıştı. Bu filmlerin yapımcısı, bir Weinstein'lar şirketi olan Dimension Films herhalde "bu filmlerle illa biri dalga geçecek bari biz kendimiz yapalım" diye düşünmüş olacaklar ki iki ayrı parodi senaryosunu satın almışlar o dönem; Wayans kardeşlerin "Last Summer I Screamed Because Halloween Fell On Friday The 13th"  ve Aron Seltzer-Jason Friedberg ikilisinin "Scream If You Know What I Did Last Halloween". Her iki senaryo birleştirilerek Wayans'lara filmi çekme işi verilmiş ama Wayans kardeşlerin söylediğine bakılırsa diğer senaryodan herhangi bir unsur nihai filmde yer almıyor olsa da yazarlar birliği senaryo hanesinde Friedberg-Seltzer'e de yer verilmesini hüküm buyurmuş.
 

Daha ilk sahnesinden "Scream"le matrak geçen "Scary Movie"nin ana çatısını yukarıda bahsi geçen iki yapım oluşturuyor olsa da arada "The 6th Sense", "Matrix", "Blair Witch Project" ve "Scream" devam filmleri gibi birçok klasiğin kilit sahnelerinin komik yorumlarına da yer veriyor içerisinde. Bunu yaparken de olabildiğince çiğ ve belden aşağı bir mizah anlayışına başvurması "Scary Movie"yi benzerlerinden ayıran en önemli özelliği. Zamanında sinemada izlediğimde komedisinden tiksinmiştim ama aradan geçen süre içerisinde politik doğruculuk o kadar aldı başını gitti ki bugün böyle bir filmin çekilemeyeceğini biliyor olmak mevzubahis mizah anlayışını yeniden bir değerlendirmeye mevbur bırakıyor insanı. 


Gerçi bazı kısımlar aradan geçen zamana rağmen hala iğrençliklerini korumayı başarıyorlar. Her ne kadar "Usual Suspects"i tiye alan final sahnesi cool olsa da Doofy karakterinin olduğu her bölümü atlamak mümkün. Gene Shawn Wayans'ın sempatik oyunculuğu ile bir nebze çekiliyor olsa da tüm olayı olan gey mizahı olan karakteri de bayıyor bir hayli. "Requiem For A Dream" gibi filmlerden takdir toplamışlığı olan Marlon Wayans'ın 7-24 kafası güzel karakterinin de gülünecek hiç bir yanı yok. Beden hocasının olduğu kısımlar da evlerden ırak.


İğrenç kısımlarına rağmen arada güldüren yerler de yok değil tabii. Regina Hall'un "Scream 2"den devşirme sinemada ölüm sahnesinde sesli güldüm, birçok sinemaseverin hissiyatına tercüman olan da bir sahne bence. Grubun birine arabayla çarptıkları bölüm de bir hayli eğlenceli. Gail Weathers'ın kameramanı (aktörün ismini bilmiyorum ama çok sempatik bir insan) ile olan sahne de on numaraydı. İkinci film tecrübesi olmasına rağmen Anna Faris'in olduğu her sahne bir şekilde kendini izletiyor. Hatırladığım kadar iğrneç bulmasam da herkese göre bir film de değil son kertede.