Cuma, Ocak 21, 2022

Scary Movie 3 (2003) - David Zucker


Wayans'ları kovduktan sonra bir koyup beş getiren bu serinin başına geçecek birini aramaya başladı Weinstein'lar. Jason Friedberg ve Aaron Seltzer ikilisi ilk filmde kaçırdıkları şansı burada yakalamak isteyip bayrağı devralmaya talip olsalar da onların kafasında dönemin fenomenleri "Lord of The Rings", Harry Potter" ve "Star Wars"ın prequel üçlemesini dalgaya alan bir film yapmak vardı, adı da "Scary Movie 3: Episode I: Lord of the Brooms" olacaktı. Weinstein serinin korku filmleri çerçevesinden çıkmasını istemediği için bu fikri reddetti ve kariyerini parodi üzerine kurmuş olan David Zucker'a döndü yüzünü.


Zucker'ın daha önce bir çok kereler beraber çalıştığı Pat Proft ve kariyerinin henüz başlarında olan Craig "Chernobyl" Mazin tarafından yazılan senaryonun genel çatısı Night Shymalan'ın "Signs"ı ve "The Ring" üzerine kuruluydu bu sefer. Charlie Sheen Mel Gibson'ın parodisini yaparken Anna Faris'e de Naomi Watts düşmüş. Hatta ilk filmde "Scream" baz alındığı için Neve Campbell'ı çağrıştırsın diye saçını siyaha boyamış olan Anna Faris bu filme gelindiğinde de Watts'ı andırsın diyerek doğal saç rengi olan sarıya dönmüş. Wayans'ların bel aşağısına abanan mizah anlayışlarından ayrılmayı tercih eden Zucker ve ekibi serinin ilk "R-Rated" olmayan filmine de imza atmışlar bu filmle.

 
Adı korkunç bir film olsa da korku filmi olmayan bir çok popüler filme de göndermeler var. "8 Mile"la ilgili bir rap bölümü var ki ben o filmi izlememiş olduğum halde güldüm. "Matrix Reloaded"lar matrak geçen kısımlar da yoğun. "The Others"daki meşhur bir sahne vasıtasıyla Michael Jackson'a fena giydirilen bir sahne mevcut. Zucker'ın ve genel itibariyle parodi filmlerinin vazgeçilmez oyuncusu Leslie Nielsen varlığı ile filmi şenlendiriyor ama ben Jeremy Piven tarafından canlandırılan spikerin olduğu az ama öz bir iki sahneye güldüm en çok. Kariyerinin en başlarında bir Kevin Hart'a da rastlamak mümkün Anthony Anderson'ın yancısı olarak.


Öncüllerinin seviyesizliğine nispetle "Scary Movie 3"ün daha klas bir komedi anlayışı var Zucker ve ekibi sağolsun. Tabii son tahlilde zevk meselesi zira o seviyesizliğin komik olduğu yerler de yok değildi. Bir önceki filmle aşağı yukarı aynı bütçeye sahip olsa da (45 milyon dolar) yapım kalitesinin daha yüksek olduğunu söylemek mümkün, bunda usta görüntü yönetmeni Mark Irwin'le çalışılmış olması da etkili tabii. Seyirci de genel olarak gördüğünden memnun kalmış olacak ki dünya çapında 220 milyon dolar hasılat yapmış film, 3 yıl sonrasında bir devam filmi daha geldi zaten hal böyle olunca.