Cuma, Ekim 28, 2022

Accident Man: Hitman's Holiday

Esasen Scott Adkins'in bu yıl çıkan üçüncü filmi bu. Fakat ilk ikisinde ("Day Shift" ve "Section 8") kameo ile yan rol arası gidip gelen bir pozisyonda kalmış olmasından mütevellit bakma gereği hissetmedim.


Ben şahsen aşırı beğenmemiş olsam da 4 sene önce çıkan "Accident Man" gerek aksiyon filmi severlerin gerekse de Scott Adkins hayranlarının birçoğunu tatmin etmiş bir yapımdı. Aktörün kendisinin de en iyi 5 filminden biri kabul ettiği bu yapımın bir devamının gelmesi bu yüzden çok da beklenmedik bir şey değildi. Beklenmedik olan şey, öncülünün katbekat üstüne çıkabilen bir yapıtla karşılaşmaktı ki Adkins ve tayfası tam olarak da bunu becermişler.


İlk filmde ait olduğu organizasyonu tek başına lağvetme başarısı gösteren Mike Fallon gözlerden uzak bir ülke olan Malta'da mesleğini, yani lakabı olduğu üzere kaza süsü vererek suikast gerçekleştirme işlerine kaldığı yerden devam ediyor bu filmde. Ediyor etmesine ama ilk filmde olup bitenden yana bir vicdan azabı içinde olduğu da aşikar, yeni tanıştığı Wong isminde çinli bir dövüşçü kıza ikide bir kendini pataklattırmasından bunu idrak edebiliyoruz. Londra'daki meslektaşlarından Fred'in yolu Malta'ya düşünce hem Mike biraz kabuğundan çıkıp eş dosta karışma şansı yakalıyor hem de kendine daha iyi davranmaya başlıyor. Bu huzur dönemi uzun sürmüyor elbette, bir mafya patroniçesi başına ödül konmuş çapsız oğlunu Mike'ın koruması için Fred'i kaçırınca Adkins'in hünerlerini sergileme fırsatını bir hayli bulduğu keyifli bir süreç başlıyor.


Adkins'in pandemi öncesinde neredeyse yediği içtiği ayrı gitmez bir hale geldiği Jesse V.Johnson ile yolları şimdilik ayrılmış gibi görünüyor. Johnson'dan yönetmenliği devralan isimler ise George ve Harry Kirby kardeşler. Birisi özel efekt diğeri de dublörlük alanında kariyere sahip olan biraderler,  yapımcılığın yanı sıra filmin senaryosunda da katkısı olan Adkins'in radarına çektikleri youtube videoları sayesinde girmeyi başarmışlar. Mevzubahis videoları izlemedim ama son derece isabetli bir devir teslim olmuş zira Johnson'a kıyasla özellikle dövüş sahnelerinde çok çok daha kinetik bir tarzları var ikilinin. İmdb'ye bakılırsa Adkins'in bizzat kendisi ve son 7-8 yıldır yanından ayırmadığı Tim Man'in yanı sıra 4 ayrı ismin daha sorumlu olduğu dövüş koreografisi de ilk filmin kat kat ilerisinde. Adkins her zamanki gibi formunda, kendisini birilerini tekmelesin diye izlemeye gelmiş bizim gibi izleyicilerini hayal kırıklığına uğratmıyor. Özellikle Beau Fowler tarafından ustalıklı bir ürkütücükle hayara geçirilen Palyaço Pogo, dövüş koreografisine yardım etsin diye çağırılmışken kendisini filmde oynarken bulan Andy Long ve film çekildikten sonra kocası ile beraber ergen kızları taciz suçundan hapse atılmış olan Zara Phythian ile olan dövüş sahneleri, filmin zirve noktaları. 


Öte yandan filmin Fallon dışında en gözümüze batırmaya çalıştığı Wong'u canlandıran Sarah Chang'i birçok eleştirmenin aksine ben çok beğenmedim açıkçası. Oyunculuk açısından zaten, Tiger Chan'in dişi versiyonu gibi, karizma kara deliği bir arkadaş. Dövüş sahnelerinde de öyle aman aman bir etkileyicilik göremedim şahsen, hatta finalde karşılaştığı Brad Pitt çakması Silas karakterini canlandıran Peter Lee Thomas tarafından pataklanmasını ciddi ciddi ummadım değil. Daha öncesinden Filipin menşeli aksiyon filmlerinde şansını deneyip pek tutunamamış olduğunu öğrenmek çok şaşırtıcı olmuyor bu durumda.


Aksiyondan hariç kısımları ile de eğlenceli bir seyirlik sunan bir yapım "Accident Man: Hitman's Holiday". Çoğunlukla Adkins'in senaryo ortağı Stu Small'un sorumlu olduğunu öğrendiğimiz diyaloglar, ingilizlere özgü bir mizah anlayışıyla bezeli ve gayet eğlenceli. Hikaye de ilk filme nazaran daha fazla komediye abanarak isabetli bir iş yapıyor. Gerçi kova sahnesinde olduğu gibi her komedi denemesi başarıya ulaşmasa da Fallon'la Fred'in suikast idmanı yaptıkları montaj bölümleri ve tepeden düşen merdivenle adam öldürmek gibi eğlenceli şiddet sahneleri ile insanı haddinden fazla tebessüme garkediyor. Filmin ikinci yarısında beliren Ray Stevenson da filmin oyunculuk kalibresini bir tık yukarı çekmeyi başarmış. Adkins'in bu filmin her aşamasına tutkuyla emek verdiği ve Yuri Boyka'dan sonra en çok anılmak istediği karakterin Mike Fallon olduğunu görmek zor değil. Umarım bir üçüncü filmde daha izleme şansı buluruz.