Çarşamba, Şubat 08, 2023

Legion of Super-Heroes


DC animasyon filmleri 2013 tarihli "Justice League: The Flashpoint Paradox" ile birlikte DCAMU (DC Animated Movie Universe) dönemine girmiş, 16 filmlik bu serüven 2020 yılındaki "Justice League Dark: Apokolips War" ile bir nihayete ermişti. Bu filmin 3 ay sonrasında görücüye çıkan "Superman: Man of Tomorrow" ile hemen "Tomorrowverse" isimli yeni bir devamlılığa girişen WB Animation'ın bu dizideki beşinci filmi "Legion of Superheroes".


Film ismini 1958 yılından yaratılmış bir süper kahraman ekibinden alıyor. Legion 31.yüzyılın dünyasında bir süperkahraman ekibi ve geçmişte geriye gelip Clark Kent'i yani Superman'i kendilerine katılması için davet ediyorlar. O zamandan bu yana çizgi romanlarda bir çok yazar tarafından yeniden yorumlanmış ekip en son 2019 senesinde usta yazar Brian Michael Bendis ve çizer Ryan Sook tarafından tekrar elden geçirilmiş ki öğrendiğim kadarıyla bu film de bu nihai yorumdan besleniyor temel olarak. 

Film adını bu gruptan alsa da aslında "Supergirl and Legion of Super-Heroes" falan gibi bir ismi olmalıymış zira esasında bir Supergirl filmi. 2010 tarihli "Superman/Batman: Apocalypse"den bu yana kendisinin merkezde olduğu bir DC animasyonundan geçtim, yan karakter olarak yer aldığı bir film bile yapılmamış ilginç bir şekilde. TV dizisi çıkınca fazlasına gerek yok falan diye mi düşündüler nedir. Her neyse, neticede yeni bir Supergirl filmi her daim hoş bir sürpriz, özellikle bu filmdeki versiyonuyla zira ergenliğinin son demlerinde bir Supergirl'le karşılaşıyoruz filmin başında. Annesinin göz bebeği ve gezegeninde parlak bir geleceği olan biriyken bir anda gezegenini yok olmuş, kendisini de Dünya'da kuzeni Superman'in yanında takılır bulan Kara Zor-El, haliyle bu duruma adapte olmakta bir hayli güçlük çekiyor, başta Batman gelmek üzere dünyadakiler de ona. Kuzeninin cebelleştiğini gören Superman onu 31.yy Dünyasına ışınlayıp Legion akademisine kaydettirmeye karar veriyor. Gerek teknolojisi ile Kripton'u andırması, gerekse de kendi akranı insanlarla takılmanın cazibesi ile birlikte yeni ortamını anında benimsiyor Kara. Ta ki öğrenciler arasında gerçek kötülerden biri olarak bildiği Brainiac'in uzak akrabalarından biri olan Brainiac Jr.'ın da yer aldığını görene dek. O zaman Kara'da ipler kopuyor ve ilk günden itibaren didişiyorlar. Fakat çok geçmeden anlıyor ki Brainiac'a karşı Kara nasıl davranıyorsa diğer öğrenciler de aynı şekilde davranıyorlar ve kendisi nasıl 21.yy dünyasında pek istenmeyen bir karakterse o da burada aynı pozisyonda. Zaten çok geçmeden yaklaşmakta olan asıl tehlikenin Brainiac olmadığını da görüyoruz Kara ile birlikte.


Filmin merkezini Legion'dan ziyade Supergirl'de tutmak akılcıl bir hamle zira Legion çerçevesinde tanıdığımız yeni karakterler, Brainiac dışında pek akılda akılda kalıcı değiller. Hatta absürdler, zira "Arm Fall Off Boy" ya da "Bouncing Boy" gibi tipler var aralarında aralarında ve işin ilginci karakterle de bu absürdlüklerinin ve çok da süperkahraman materyali olmadıklarının farkındalar. Finale doğru Supergirl'ün önderliğinde bu ekip tek yumruk olup günü kurtarmayı başarıyorlar ama gene de Supergirl'ün mevcudiyeti olmadan ayakta durabilecek bir fikri mülkiyet değiller benim gördüğüm kadarıyla.


Supergirl de içinde bulunduğumuz aşırı liberal zamanlarda gayet ferahlatıcı bir şekilde bir ergen kız gibi karakterize edilmiş, gerek hal hareketleri, gerek yakışıklı bir genç görünce elinin ayağının dolanması, gerekse de Brainiac ile nihayetinde romantik bir ikili olmaları çerçevesinde hayranlarını hayal kırıklığına uğratmayacak bir şekilde tasvir edilmiş. Amerikalı woke kimi eleştirmenler bu noktadan rahatsızlıklarını hemen dile getirmişler ama lezbiyen bir Supergirl izlemediğim için şahsen gayet memnunum ben.


Filmin esas kötüsü finalde zuhur ediyor ve ilginç bir şekilde body horror'ın sınırlarını zorlayan kimi sahnelere şahit oluyoruz, R rated olmayan bir animasyon için değişik bir tercih ama benim hoşuma gitti. "Tomorrowverse" ile birlikte benimsenen yeni animasyon tarzı biraz eskisini aratıyor açıkçası ama karakter tasarımlarından durumu kurtarıyor neyse ki. Supergirl'ü seslendiren Meg Donnelly çok ideal bir tercih olmuş, hakeza Batman'i seslendiren Jensen Ackles de öyle ama Batman bir filmin başında bir de bu filmin entrikasını evrenin diğer filmlerine bağlayacak olan bir post-creditler sahnesinde beliriyor  o yüzden onla o kadar vakit geçiremiyoruz.


DC animasyon filmleri çok ultra orjinal hikayeler anlatmamalarına ve çok da üst düzey bir animasyon kalitesine sahip olmamalarına rağmen çok da yorucu olmadan insanı eyleyebilen 80 dakikalık eğlenceli süperkahraman hikayeleri anlatabilmeleri çerçevesinden bir çok hayrana sahip bir oluşum. "Legion of Super-Heroes" da tam olarak bu kalitede, hiç aşina olmayanlara Supergirl'ü tanıtıp sevdirebilecek, Brainiac'le ilişkisi çerçevesinde tatlı bir romantizm de içeren  eğlenceli bir yapım.