Cuma, Ekim 26, 2018

Vacation (2015) - Jonathan Goldstein & John Francis Daley


"Game Night" ile gözüme girmeyi başarmış yönetmen ikilisi Jonathan Goldstein ve John Francis Daley'nin başka ne yaptıklarına bakarken karşıma çıkan ilk filmleri "Vacation"u izlerken ilki ta 1983'te çekilmiş bir serinin son parçası olduğundan bihaberdim tamamiyle. 20 yıldan uzun bir süreye yayılan 6 filmlik "National Lampoon's Vacation"  filmleri aslında baya bilinen de bir seri ama ben bir türlü denk gelip izlememişim. Fırsat olursa en azından ilk filme bir ara bir göz atmak istiyorum ama onları izlemeksizin de azami derecede keyif alınabilecek, hatta son zamanlarda izlediğim en iyi komedi filmlerinden birisi "Vacation".


Kariyerinden çok evine düşkün pilot Rusty, Paris'i gezip geldikten sonra caka satan komşularının gazına gelip bir tatil planı yapar kendince. Bu plan Arnavut yapımı bir araba kiralayarak uzunca bir yol kat ettikten sonra çocukluğunda ailesi ile beraber ziyaret ettiği bir parka gitmek ve komedinin kaynağını yolculukta başa gelen türlü türlü olaylar oluşturuyor haliyle. Hepsi birbirinden eğlenceli bir dolu hadise yaşandıktan sonra hedeflenen güzergaha ulaşılıyor ve yolculuk sonunda herkes kendisi hakkında bir şey keşfetmekle kalmıyor aile olarak ilişkileri de daha da güçlenmiş oluyor.


Goldstein ve Daley "Freaks and Geeks", "Bones"  gibi birçok televizyon dizisinde çalıştıktan sonra filmlere terfi etmiş, aralarında "Horrible Bosses" serisi, "Cloudy With a Chance of Meatballs 2", "The Incredible Burt Wonderstone" gibi filmlerin senaryosuna katkıda bulunmuşlar. Bu filmografiye bakınca "Vacation" gibi üst düzey bir komedi beklemiyor insan ama her yeni projeleri ile komedi konusundaki yeteneklerini bir tık daha geliştirdikleri aşikar ki "Game Night" da bu gelişimin bir üst halkası oluyor zira "Vacation" halefinin stilizeliğine sahip değil, aynı görüntü yönetmeni ile çalışmış olmalarına rağmen (Barry Peterson) bir komedi filminden beklenecek bir görsellik hakim.

Bu durumun çok da yadırganacak bir yanı yok gerçi. "Game Night" içeriği itibariyle kara komediye daha yakın bir filmdi, haliyle koyu bir görsellik de filme iyi gitmişti. "Vacation" çok daha hafif bir yapım ve yegane hedefi seyirciyi altına işeyene kadar güldürmek. Oyuncu kadrosu da bir komedi hazinesinin içinde yer aldıklarının farkında ve tadını çıkarıyorlar. Griswold ailesinin her bir ferdi cuk oturmuş ama Ed Helms ve Skyler Gisondo özellikle parlıyorlar. Chris Hemsworth bir kez daha komediye ne kadar uygun olduğunu gösterme fırsatı yakalıyor. Catherine Missal geleceği parlak bir aktris, inşallah daha fazla filmde görürürüz. Cameo mahiyetinde olsa da Charlie Day, Ron Livingston, Norman Reedus, Elizabeth Gillies ve Michael Pena da filmi renklendiriyorlar. Orjinal serinin yıldızları Chevy Chase ve Beverly D'Angelo'nun eklemlenmesiyle parti tamamlanıyor.


Son tahlilde deliler gibi gülüp eğlenmek için benzersiz bir tercih "Vacation". Son yılların en başarılı komedilerinden biri.