Çarşamba, Nisan 10, 2019

Bumblebee


Michael Bay öyle ya da böyle "Transformers"ı blockbuster aleminin mihenk taşlarından biri haline getiren isimdi ama artık 5 filmin ardından kimsenin kendisinden yeni bir tane daha talep etmesi de söz konusu değildi. Tabii bu feci şekilde franchise ihtiyacı içinde olan Paramount'un bu fikri mülkün soğumasına izin vereceği anlamına gelmiyordu ki vermedi de. Bay'in yönettiği son film olan "Last Knight"ın prodüksiyonu sürerken Bumblebee spinoff u üzerine senaryo çalışmalarına başlanmıştı bile.


Hailee Steinfeld'ın canlandırdığı Charlie'nin kendisine 18'inci yaş günü hediyesi olarak verilen külüstür bir Vosvos'un Bumblebee çıkmasının öyküsü filmde anlatılan. Charlie babasını kaybetmiş, annesi ve annesinin yeni erkek arkadaşı ile de çok anlaşamayan sıkıntılı bir figür. Bumblebee Charlie'nin ıssız yaşantısına bir ışık gibi doğuyor ve çok geçmeden can ciğer kuzu sarması oluyorlar. Tabii Bumblebee ile alakalı memleketindeki savaş, onu bulup öldürmeye çalışan kötü robotlar, aynı şekilde kendisine çok da sıcak bakmayan ordu mensupları  vs. ile dolu bir fon öykü de akıp gidiyor bir yandan arkada. Bee'nin peşine düşenler kendisini arayıp bulduklarında da karşılarında çapı yettiğince Charlie'yi buluyorlar. Kötülerin hakkından geliniyor, Charlie yeni arkadaşı sayesinde hayatında yeni bir sayfa açıyor, vesaire vesaire.


Hikayeden de anlaşılacağı üzere (80'ler Amerika'sı, babasız bir ailedeki sıkıntılı çocuk figürü ve onun uzaylı arkadaşı) Bay'in gürültülü filmlerinden sonra yapımcılar Spielberg tarzına yaklaşıp E.T. türevi bir hikaye anlatmayı daha uygun görmüşler ama benzerlerinden hiç bir ayrıksı yanı olmayan CGI aksiyonu ve hedefini neredeyse hiç vuramayan komedi denemeleri eşliğinde geçen, gereğinden kat kat uzun -neredeyse iki saat- bir film "Bumblebee". Bay hakkında ne düşünürseniz düşünün, en azından onun yaptığı "Transformers"larda izlediğinizin bir Bay filmi olduğunu başından sonuna kadar hissedebiliyordunuz izlerken, bir kişiliği vardı her birinin. Bu filmse tümüyle bir komite tarafından yapılıp seyirciye sunulmuş gibi; hikayesi aksiyonu komedisi hepsi çok hesaplı, böyle bir filmden seyirci ne bekler diye bir bilgisayara sorulup çıkan algoritmaya göre hayata geçirilmiş gibi duruyor. Neticede ortaya çıkan da "meh"den öte bir reaksiyon alamıyor. 135 milyon dolarlık bütçeyle 450 milyon doları aşkın bir global gişe yapmasına rağmen tüm "Transformers" filmleri içinde en kötü finansal performansı sergilemiş olmasına bakılırsa seyirci de genel olarak benle aynı kanaatte.