Pazartesi, Nisan 01, 2019

Transformers: Age of Extinction (2014) - Michael Bay


Söylenenlere göre Michael Bay bu filmle birlikte yönetmen dümenini başka birine devretmeyi planlıyormuş -hatta Roland Emmerich, Joe Johnston, Jon Turteltaub, Stephen Sommers, Louis Leterrier ve David Yates gibi isimler zikredilmeye başlanmıştı-. Fakat bir gün Universal Stüdyolarının parkında Transformers atraksiyonunun önündeki sırayı görünce seriyi henüz bırakmak istemediğini farketmiş. Bir önceki filmde çalıştığı İran asıllı görüntü yönetmeni Amir Mokri'yi de yanına almış ve başlamış hazırlığa.


Bir nevi Shia LeBeouf'un koltuğunu devralan Mark Wahlberg'den önce rol Dwayne Johnson'a teklif edilmiş ama Brett Ratner'ın "Herkül"ü ile çakıştığı için reddetmek durumunda kalmış aktör. Oyuncu kadrosunun Wahlberg dışındaki yeni yüzleri Jack Reynor, Nicola Peltz, Stanley Tucci, Kelsey Grammer, Bingbing Li, T.J. Miller ve Titus Welliver. Megatron'u önceki filmlerde seslendirmiş olan Hugo Weaving aradaki zamanda seri hakkında atıp tuttuğu için bu filmde yerini orjinal çizgi filmde de karaktere sesini vermiş olan Frank Welker almış.


"Age of Extinction" bir reboot değil, önceki üçlemenin 4 yıl sonrasında geçen yeni karakterlerin yer aldığı bir devam filmi. "Dark of The Moon"un da senaryosuna imza atan Ehren Kruger'in bir kez daha kalemi eline aldığı film 65 milyon öncesine götürüyor bizi ve öğreniyoruz ki "Yaratıcılar" diye bir alien ırk dünya üzerine bir gün Transformerslara hayat verecek olan bir alaşımın tohumlarını saçar iken dinazorların da kökünü kazımışlar. Günümüze gelindiğinde bir şirketin kazı yaparak bu alaşımı çıkartıp transformer drone işine girdiğini görüyoruz.


Transformerlar artık devlet düşmanı ilan edilmişler ve peşlerinde onları avlamakla görevli ajanlar var. Otobotların izini süren sadece onlar da değil, yaratıcıların Optimus'u bulup getirmesi için kiraladığı Lockdown isimli karizmatik bir abi de var. Bu arada yeraltına çekilen Optimus da kendi çapında bir mucit olan Cade  tarafından bulunuyor. Kızı Tessa görevlilere ihbar etmesi yönünde telkinde bulunsa da Cade Prime'a yardım elini uzatmaktan kendini alamıyor ama gene de keşfediliyor ve CIA'in saldırısına uğruyorlar.


Sonradan öğreniyoruz ki alaşımları çıkaran şirket transformerları da eritip drone yapıyormuş, hatta hakkının rahmetine kavuşmuş olan Megatron'un kalıntılarından Galvetron diye yeni bir robot çıkarmış ki nihayetinde otobotların da üstüne salınıyor bu arkadaş ama çok geçmeden zincirlerini kırıp özü Megatron'a ulaşmayı başarıyor. Sonra ergen kız kaçırılıyor. Babası ve yavuklusu peşinde uzay gemilerine çıkıyorlar. Daha sonra kendimizi Hong Kong'da buluyoruz. Bir dolu kovalamaca ve patlamaca gerçekleşiyor vs.


Vicdansız Michael Bay bize bu hikaye müsveddesini 2 saat 45 dakikada anlatmayı ancak başarıyor -tüm serinin en uzun filmi bu-. Bu sürenin 70 dakikası aksiyon sahnesi. Bir önceki filmin iki katı ölçekte, 500 patlama sahnesi var filmde. Bir noktadan sonra beyin ses saldırısına karşı kendini de kapatıyor zaten, hikaye mikaye salıyorsunuz. Önceki üçleme de gürültülü ve uzun filmlerden müteşekkildi ama belli bir ölçü de gözetiliyor gibiydi. Burada Bay'in kayışını koparmasına izin verilmiş ve sonuç beyin zonklatıcı olmuş.



Seyircinin kulağını iğfal etmeye gösterilen özen karakterlerden esirgenmiş üstelik. Kim ne derse desin, tüm kusurlarına rağmen ilk üç film komedi yeteneği had safhada olan Shia LeBeouf, John Turturro, Kevin Dunn, Julie White gibi aktörlerin hayat verdiği ve açıkçası izlemesi bir hayli eğlenceli olan bir dolu mizahi karakterin yer aldığı, yer yer kendini fazla ciddiye almaktan kendilerini alamasalar da güldürmeye de aynı ölçüde odaklanan yapımlardı. Bu filmin oyuncu kadrosu ise, -her ne kadar çoğunluğu itibariyle kifayetsiz olmasalar da- öncekilerin kalibresinde değiller ve karakterleri de çok banal. İyi kötü Sam Witwicky ve sevdiklerine ne olup bittiğini umursuyorduk önceden çünkü Shia'nın oyunculuğu seyirciye bunu yaptırıyordu. Wahlberg ve ahfadı için benzeri şeyleri söylemek mümkün değil maalesef.


2014 yılı istatistiklerine göre global olarak 1 milyar dolar sınırını geçebilen yegane film olmasına rağmen büyük ihtimalle 210 milyon doları bulan bütçesi nedeniyle birçoklarınca "Age of Extinction"ın beklentilerin altında kaldığı şeklinde yorumlar yapıldı yapılmasına ama ne en aşağı 250milyon dolar karı cebine indrien Paramount Pictures, ne de yönetmen Michael Bay bu laflara kulak astılar ve sonraki filmin hazırlıklarına başlandı bile. Artık o da bir sonraki yazımızın konusu olsun.