Cumartesi, Şubat 03, 2024

Spy Kids (2001) - Robert Rodriguez


"Desperado", "Planet Terror" ve "From Dusk Till Dawn" gibi delişmen filmler yapmış Robert Rodriguez gibi bir adamın kariyerine bir dolu çocuk filmi sıkıştırmış olması bana oldum olası hep ilginç gelen bir nokta olmuştur ama bir türlü hiçbirini izleme imkanı bulamamıştım bu vakte kadar. Bu vesileyle madem bir noktadan başlayacağım bari en başından başlayayım deyip oturdum ilk "Spy Kids" filminin karşısına. 


O zamana kadar yaptığı filmlerin hiçbirinin başta kendi çocukları olmak üzere belli bir yaş düzeyinin altına hitap edemeyeceği gerçeğinden hareketle yarınlara çocukların da keyifle izleyecebileği bir film bırakma saikitle işe koyulan yönetmen klasik gizli ajan film janrının 10 yaş düzeyine indirerek hikayesinin alt yapısını kurmuş. Gregorio (Antonio Banderas) ve Ingrid Cortez (Carla Gugino) ayrı ayrı birer süper ajanken birbirlerine aşık olup bir aile kuran, akabinde de saha görevlerine elveda deyip danışmanlık düzeyinde eski mesleklerini icra etmeye devam etmekteye çalışan bir çifti canlandırıyor burada. Tüm bu gerçeklerden habersiz yetiştirdikleri çocukları Carmen (Alexa Vega) ve Juni (Daryl Sabara) ebeveynlerinin sıradanlığın zirvesinde bir ikili olduğu noktasında kendilerinden çok eminler. Ta ki birgün Gregorio ve Ingrid bağlı bulundukları teşkilatın kaybolan ajanlarını bulmaları için tekrar sahaya çağrıldığında bu ajanları kaçırıp onları deforme eden ve sunucusu olduğu "Floop's Fooglies" isimli çocuk programında yer alan figürler haline getiren Fegan Floop (Alan Cummings) tarafından tuzağa düşürülene kadar. Bu noktada amcası bildikleri ama esasında anne babalarının sadece bir arkadaşları olan ajan Felix'ten (Cheech Marin) anne babalarının gerçek kimliklerini öğrenmekle kalmayıp Floop için çalışan başka ajanlar tarafından kovalanınca genlerinde bulunan ajanlık yetisinin gün ışığına çıkması için bir fırsat da yakalamış oluyorlar vesileyle.


Ait olduğu türe yaraşır şekilde son derece çocuksu bir hikayeye sahip film artık esinlendiği ajan filmi türüne olan kişisel soğukluğum nedeniyle mi bilmiyorum ama bir yetişkin olarak bana çok da hitap edemedi açıkçası. Rodriguez'in 35mm filmle çektiği son film olma özelliğini taşıyor "Spy Kids" ve usta görüntü yönetmeni Guillermo Navarro ("Pan's Labyrinth", "Jackie Brown") tam bir 90'lar hissiyatı aşılamayı başarmış filme. Efekt çalışmalarında da mümkün olduğunca pratik bir yaklaşım tercih edilmiş gördüğüm kadarıyla, dolayısıyla eski usül bir macera filmi olma noktasında belli bir albenisi yok değil. Rodriguez'in filmleri çoğunlukla göz dolduran bir oyuncu kadrosuna sahip olur zaten, "Spy Kids" de bu noktada bir istisna sayılmaz; Antonio Banderas ve Carla Gugino'nun yanı sıra Alan Cumming, Teri Hatcher, Tony Shaloub ve Robert Patrick varlıklarıyla filmin kalibresini yükseltirken George Clooney ve Richard Linklater gibi kameolar da kadroyu zenginleştiriyorlar. Filmin merkezinde yer alan Alexa Vega ve Daryl Sabara ikilisi sempatik oyunculuklarıyla filmi sırtlamayı başarıyorlar, özellikle Vega'nın geleceğinin parlak olduğunu bu filmde alenen görmek mümkün (Carmen rolü için o zamanlar Elizabeth Olsen ve Brie Larson da seçmelere girmiş). Yani filmin lehine çalışan  birçok şey var aslında ama gene de çocuk filmi olduğunu seyircinin gözüne gözüne sokmaktan da imtina etmiyor dolayısıyla yetişkin bir seyirci olarak ajan filmlerinde esinlenilmiş olması dışında cezbedici bir yanı yok. Benim gibi eskinin ajan filmlerine ne çok aşinalığınız ne de çok ısınmışlığınız yoksa bu dozaj daha da düşüyor tabii ki. Sadece çok ama çok meraklısına.