Pazartesi, Nisan 15, 2024

End of Days (1999) - Peter Hyams


"Batman&Robin"le kariyerinin en büyük ücretini kazandıktan sonra bir iki yıl ara vermek zorunda kalmıştı Arnie, bir kalp rahatsızlığı geçirmesinden mütevellit. Ara dediğim de stüdyoların rahatsızlığından sonra eskisi gibi aksiyon filmleri çekip çekemeyeceğinden emin olmamasından ileri gelen bir durum. Ancak bu filmle ikna edebilmiş durumunun müsait olduğuna ama zaten kariyeri de bu noktadan sonra bir daha eski haline dönemedi aktörün.

Bu filmden iki yıl önce piyasaya çıkmış "Air Force One"ın senaristi olarak isim yapan, 2000'lerde de  8 sezon sürecek "Castle" dizisini yaratan Andrew W.Marlowe'un elinden çıkma senaryo, karısı ve Renee Olstead tarafından canlandırılan çocuğunu bir ev istilası sonucu kaybetmiş polis dedektifi Jericho Cane'in yeni çalıştığı bir vakanın ucunun şeytanın dünyanın ele geçirmesine varması üzerine kurulu. Peki şeytan bunu nasıl becerecek? Tabii ki eski bir kehanette öngörülen bir vakitte doğmuş ve filmin zaman diliminde 20'lerinde
olan genç bir Robin Tunney'yi becererek becerecek! Yani böyle birşey yazdınız bari bu role "iblis de ağzının tadını biliyormuş" dedirtecek falan birini koyun da ağzımızın suyunu sile sile izleyelim, Robin Tunney nedir yani. Sonuçta metroda albino suretinde zuhur eden bir zebaninin sırıta sırıta "he is gonna fuck you Christine" diye gezindiği
bir film bu, acık konseptinizi benimseyip ona göre hareket edin değil mi... Filmin en büyük problemi bu zati, yönetmen Hyams'ın filme yaklaşım tarzı karanlık bir korku polisiye yapmaya yönelik -hakkaten ürkünç olmayı başardığı yerler de yok değil- ama senaryonun kendisi bunu karşılayacak ağırlıkta değil. Daha rahat ve kendiyle eğlenir tarzda ele alınsa akılda kalıcı bir deneyim olabilirmiş. Arnold da bu rol için çok uyumsuz.Kendine güveni içine sığmayan devasa karakterleri hayata geçirerek nam salmış bir isim olarak depresif bir babayı canlandırmak pek harcı değilmiş, en azından o dönemler. Başlarda Tom Cruise için düşünülen bir projeymiş bu, adam potansiyelini idrak etmiş ki "Manoglia"da rol almayı tercih etmiş (zeka!).

 

"End of Days"in sinema tarihi cihetinden bakıldığında en göze batan tarafı yönetmeni ile starının geçinemediği sayısız filmden biri olması. James Cameron'ın önerisi ile Arnie tarafından yönetmenlik kendisine teslim edilen Hyams, filmlerinde kendi görüntü yönetmenliğini yapmasıyla da biliniyor ve ikili arasında en büyük sürtüşme de bu mevzu başında çıkmış. Hyams'ın tercih ettiği aydınlatma tarzını gereksiz karanlık bulan Arnold'ın yanı sıra filmin kurgucusu da çok uyuz olmuş bu noktada Hyams'a ve bu filmin akabinde bir daha kendisiyle çalışmaya yanaşmamış. Filmin gereksiz derecede fazla kesmelerle dolu bir kurgusu var zati, gerilimi oradan hissedebiliyorsunuz.

 
 
1999 yılı yaklaşan yeni bin yılın kıyameti getireceği yönündeki komplo teorilerinin azıp coştuğu bir dönemdi. Her köşe başında bir kıyamet senaryosu ile karşılaştığımız şu dönemleri düşününce dertsiz göte dert uydurmaktan başka bir şey olmadığı görülüyor ama işte, zamanın ruhu diye de birşey var. Bu hissiyatın bir yansıması olarak sırf o yıl çıkmış şeytanın yeryüzünde zuhur etmesi üzerine kurulu üç ayrı filmden birisi "End of Days". Diğer ikisinden biri olan "Stigmata"da iyi rahibi oynayan Gabriel Byrne burada abaza şeytan rolüyle karşımıza çıkıyor ama buna nazaran orada daha başarılı.