Çarşamba, Mart 31, 2010

bi efsane daha nihayete erdi...


"Scrubs", 9.sezonunu 17 marttaki 13.bölümü ile tamamladı. Dizinin yapımcısı Bill Lawrence bu finalin ardından yeni bir sezonun gelmesinin pek olası olmadığı yönünde açıklamalar yapmıştı zaten, bunun üstüne geçtiğimiz hafta içinde dizinin (eski) başrol oyuncusu ve aynı zamanda bu yıl itibariyle yapımcılarından biri olan Zach Braff'in de facebook sayfası üzerinden aynı minvalde bir açıklama yapması da eklenince, büyük ihtimalle sezon finali dizinin de finali olmuş oldu. Yayıncı kanal ABC'den henüz resmi bi beyanat gelmiş değil gerçi ama farklı bişey olması da beklenmiyor.


Aslında "Scrubs" 8.sezon sonunda çok şık bi final yapmıştı. O sezon itibariyle dizinin noktalanması öngörülmüş,  final de bu doğrultuda hazırlanmıştı. Ama dizinin reytinglerinin beklenenin üstünde gelmesi üzerine -ki bence de en iyi sezonlarından biriydi- ABC, yapımcı Lawrence'dan diziye devam etmesini talep etti. Lawrence da aynı kadroyla aynı karakterlerin hikayesini anlatmaya devam etmek yerine, yeni oyuncuların ve karakterlerin ağırlıklı olduğu, eskilerin ise yardımcı olarak karşımıza çıkacağı yeni bi formatı denemeye karar verdi, yani aslında bi çeşit spin-off olarak hayatına devam edecekti dizi. Bu doğrultuda dizinin isminin "Scrubs Med" olarak değiştirilmesi de düşünüldü ama ABC buna izin vermedi ki şu anki geldiğimiz nokta itibariyle bunun yanlış bi karar olduğu aşikar. Zira biçok "Scrubs" izleyicisi, bu sezonu dizinin devamı değil de bir spin-off'un ilk sezonu olarak algılasalardı yapılan değişiklikleri hazmetmeleri çok daha kolay olacak, hatta bu yeni dizinin benimsenmesi de çok daha etkili biçimde sağlanmış olacaktı. Bu tercihte bulunulmadı, danalık edildi.


Bunlara rağmen Bill Lawrence bildiğimiz haliyle "Scrubs"ın 8.sezon itibariyle son bulduğunu, bu yeni sezona yeni bi dizi olarak yaklaşılmasını çeşitli kereler telkin etti. Yapılan değişiklikler öncelikle yaratıcı kadrodan başlamıştı zaten. Önceki yazar kadrosunun tamamına yakını diziden ayrıldı, yapımcılarda da değişikliğe gidildi. Ana hikaye hastaneden tıp fakültesine kaydırıldı, yeni ana karakterler de öğrencilerden seçildi. Eski kadrodan John C.McGinley ve Donald Faison, fakültede eğitmen olarak kastın tam zamanlı üyesi olmaya devam ederken, Zach Braff, Ken Jenkins, Sarah Chalke ve Robert Maschio bikaç bölümde yer aldılar. Neil Flynn, Sam Lloyd ve Christa Miller ise sadece 1 bölümde görünerek karakterlerine veda ettiler, Judy Reyes dizide artık yer almayacağını geçen yıl açıklamıştı zaten. Diziye 8.sezon itibariyle dahil olan oyunculardan Eliza Coupe (Denise) kastın tam zamanlı elemanlarından olurken, Sonal Shah'in canlandırdığı Sunny sadece 1 bölümde yer aldı. Aslında bu ikisi arasındaki dinamik çok iyiydi, keşke Sunny'ye de bir şans verilseydi.


Dizinin yeni karakterleri ise Lucy (Kerry Bishé), Drew (Michael Mosley) ve Cole (Dave Franco) idi. Ayrıca yan karakter olarak avustralyalı Maya (diziye görsel güç katsın diye eklendiği aşikar olan Nicky Whelan) da cabası. Özellikle Drew ve Lucy, gayet iyi tasarlanmış, Scrubs ın ruhuna uygun, başarılı karakterlerdi. Drew'in Denise ve Dr.Cox ile olan ilişkisi bağlamındaki hadiseler ve dialoglar da şahane ilerliyordu. Scrubs ın oyuncu kadrosunun bugüne kadarki kare ası J.C.McGinley (Cox), D.Faison (Turk), K.Jenkins (Kelso) ve S.Lloyd (Ted)'dan oluşagelmiştir bana göre. Bunların ilk ikisi aynı performanslarını bu yıl da sürdürdüler, Jenkins de ara ara görünerek diziye renk kattı. Ben şahsen "Scrubs" hayranı bi insan olarak dizinin gidişatından gayet memnundum, şimdi bitiyo oluşuna da üzülüyorum açıkçası. Adı belli geçen yıl noktalayıp, hiç buna girişilmese iyiymiş, en azından böyle bi yarım kalma durumu olmazdı. Bunda diziye 8 sene boyunca hakır hukur gülüp bu sezon sırtını dönen hayın izleyicilerin de kabahati var tabii. İlk altı bölümden sonra J.D.'nin ayrılmasıyla reytinglerde ciddi bir düşüş gözlenmiş, halbuki asıl o virajdan sonra dizi yavaş kendi tarzını oturtmaya başlamıştı, yazık oldu. Artık "Big Bang Theory" falan mı izlemeye başlasak bilmiyorum ki, açılan bu gediği doldurması pek olası görükmüyo ama bi umut işte...