Çarşamba, Kasım 01, 2023

The Expendables 4

Bir filmin öncülünden neredeyse 10 yıl sonra gösterime girmesi hiç bir zaman hayra alamet bir şey değil. Çekimleri 2021 sonbaharında tamamlanmış olmasına rağmen geçen yıldan beri gösteriminin habire erteleniyor olması da gayet kaygı verici bir ayrıntı. Nihayet gösterime girdiğinde gişede iki seksen yatmasının yanı sıra hem seyirci hem de eleştirmen tayfası tarafından aynı ölçüde yerin dibine sokulması da cabası. Tüm bunlara rağmen "Expendables 4"dan umudumu kesmiş değildim. Serinin önceki filmlerinden de tam olarak aradığını bulamamış birisi olarak ne kadar kötü olabilir ki diye düşündüm, günümüz seyirciyi her şeye bok atmaya fazla teşne dedim. Netice de İko var, Jaa var, dublör eskisi bir yönetmeni var; illa ki izleyecek bir şeyler buluruz dedim. Ne kadar da safmışım.


Daha girişinden ağzımın payını vermeye başladı film. İko Uwais tarafından kötü adam tayfamız ve çetesi Libya'da bir askeri üssü basıyorlar, nükleer kod peşindeler mi ney, çok da hatrımda kalmamış. Bu baskından sonra kameramız Sly ve Stath ikilisine çeviriyor yüzünü. Megan Fox suretinde yeni manita yapmış Stath ve bacımız estetik operasyonlardan kalan vaktini paralı askerlikle geçiren bir expendable imiş, Sly'a patron diye hitap etmesinden bunu anlıyoruz. Çifte kumrular arasında saçma sapan bir tartışmayı izledikten sonra bir bara geçiyoruz. Sly sümsüğün birine yüzüğünü kaptırmış, Stath'e sen alıver diyor, beli ağrıyormuş zira. Ondan sonrası ufak bir arbede, sahne geçişi. O da ne, İko'nun baskın hala eş zamanlı olarak sürmekte, bitememiş henüz. Biraz onla takıldıktan sonra tekrar Sly ve ekibine çeviriyoruz yüzümüzü, İko suretindeki teröristi yakalamak için kiralanıp yola döşeniyorlar. Ta Amerika'dan uçakla yola çıkıp, evet doğru bildiniz, İko'nun filmin başından beri bitiremediği Libya'daki baskına yetişmeyi başarıyorlar.


Bu yaşıma geldim, sayısız film izledim, hayatımda bunun kadar saçma bir film kurgusu gördüğümü hatırlamıyorum. En azından 100 milyon dolara mal olduğu iddia edilen bir stüdyo filminde. Yani bu filmin yapımcısı, yönetmeni, kurgucusu seyirci önüne böyle bir şeyle çıktıklarında tefe konulacaklarını bile bile inadına piyasaya sürmelerinde insan bir ard niyet, seyirciyi çok afedersiniz bir tarafına takmama tavrı arıyor. Başka bir izah bulmak mümkün değil çünkü. Para mı akladılar, ne bok yediler, bu filmin 100 milyon dolar tutmasını imkanı yok; çok daha şık görünen DTV filmleri izlemişliğim var! Uçağın Libya'daki üsse indiği bir bölüm var, bugün öğrenci filmlerinde daha eli yüzü düzgün görsel efektler görmek mümkün! Zaten Libya üssü, Stath'in ev, bar ve filmin ikinci yarısının geçtiği gemi; bu dört mekandan ibaret film. Gemi dediğim de göz kanatacak derecede bariz bir CGI fon önüne yerleştirilmiş bir set. O mu tuttu acaba 100 milyon?


Bu Scott Waugh denen elemanın başka filmini izlemişliğim yok. Dublörlükten geldiğini ve aynı arka plana sahip kardeşi Ric Roman'ın bu yönetmenlik işinde kendisinden çok daha başarılı olduğunu biliyorum. Bir de Jackie Chan'le çalıştığı "Hidden Strike" isimli filminin aynı "The Expendables 4" gibi uzun zaman önce çekimlerinin tamamlanmış olmasına rağmen (5 yıl!!) ancak bu  yıl Netflix'e çıkabildiğini.. Herhalde biraz talihsiz bir arkadaş deyip "Hidden Strike"a bir şans vermeyi düşünüyordum ama bunu izledikten sonra tövbe, talihsizlik falan yok sorunun kendisi bu herif. Finalde Tony Jaa'nın tekmelerini konuşturduğu ufak bir bölüm var. Orada filmin potansiyeline, uğraşılsa esasında nasıl bir şeye dönüşebilceğine, belki de yönetmenin yapmak istediği esas şeyin bu olduğuna dair bir kıvılcıma şahit olsak da görünmesi ile kaybolması bir oluyor.


Tony Jaa demişken... Bir zamanlar "Ong Bak", "Protector" gibi filmlerle kendine herkesi hayran bırakan bir adamın kariyerinin olması gerektiği yerden çok uzaklarda seyrettiğini belirtmekte bir beis yok sanırım. İlla ki öyle böyle ilgi çekecek bir şeylerde beliriyor ama bir Scott Adkins kadar kariyeri üzerine kafa yormadığı da aşikar. Aynı şey Iko Uwais için de söylenebilir, gerçi Jaa'ya nispetle daha körpe sayılır kendisi. Gene de sırf Hollywood filmi diye kalabalık kastların arka planlarında kendilerini harcatmaktan vazgeçmeleri şart, yıldan yıla gençleşmiyorlar çünkü. Zamanlarını "Triple Threat" gibi işlere ayırarak geçirseler bundan iyi, Hollywood'da kimse kendilerinden nasıl faydalanacağını bilmiyor zira. Jaa gene finalde Stath ile yan yana tekmelerini savuşturma fırsatı yakalıyor, yukarıda da dediğim gibi yönetmenin az biraz özen gösterdiği yegane sahneler bunlar olmuş. Ama gene de ekranda belirdiği süre "xXx"dekinden bir tık daha fazla o kadar. Uwais onun kadar da talihli değil, bir başta bir sonda belirip onda da saçma bir şekilde Stath tarafından pataklanıp saf dışı ediliyor. Dövüş yeteneklerine tüm dünyanın şahit olduğu bir adam bu ya, tasarlaya tasarlaya anca böyle bir koreografi mi tasarlayabildiniz. Sıkıntı Stath'in egosundan mı ileri geliyor acaba düşünmeye başlamadım da değil, "Expendables 2"de Adkins ile dövüşü de berbattı çünkü.


Statham sadece dövüşlü bölümlerle sınırlı kalmamış kötü performans noktasında. Normalde iyi yönetmenlerle çalıştığında kayda değer işler çıkarabildiğini gördüğümüz bir yıldız neticede, burada artık Waugh'un kifayetsizliğinden ileri geldiği varsayarak söylemek gerekirse oyunculuğu da alabildiğine ikinci sınıf, elini kolunu nereye koyacağını bilemez bir hali var. Oyuncu kadrosunun kendisi ile bu noktada yarışan diğer üyesi de Andy Garcia. Normalde sevdiğim bir isimdir ama artık projeyi ne kadar siklemediğini kendince ifade etmeye mi çalışıyordu nedir, devamlı ağzında bir kürdan, lakayt saçma sapan bir oyunculuk izletiyor insana. Bir tek eskilerden sempatik performansı ile Randy Couture ve yenilerden Levy Tran isimli hatun görüntüyü kurtarmayı başarıyorlar tüm kadro içinde. 


Son söz de Sly'a. Kendisinin gezegendeki en büyük hayranlarından biri olarak artık yalvarıyorum bırak baba bu aksiyon işlerini. Vücudun artık bu yükü kaldırmıyor aşikar da, ne kadar makyajın arkasına saklanırsan saklan görüntün de yaşını iyice belli etmeye başladı. Bundan sonra senin olayın "Tulsa King" gibi prestij diziler ve "Cop Land" tarzı ağır başlı dramalar olmalı. Burdaki gibi yok öldü numarası yaptı, finalde günü kurtardı falan, ne kadar ucuz hareketler ya...


Uzun zamandır izlediğim en çöp filmlerden birisiydi "Expendables 4". Ne kadar kusurlu olursa olsun zamanında büyük umutlarla beklediğimiz bir film serisinin böyle bir şekilde nihayete ermesi nereden baksan üzücü.