Cumartesi, Ocak 02, 2021

Cobra Kai 3


Çocukluğumuza dair güzide yapıtlardan biri olan "Karate Kid"in bir nevi sequel dizisi olan "Cobra Kai" 3 yıl önce çok kaliteli bir şekilde hayatımıza girmişti. Orjinal filmlerin esas oğlanı Daniel Larusso'nun (Ralph Macchio) yerine ilk filmin pisliği olan Johnny Lawrence (William Zabka) üstüne odaklanarak akıllı bir tercih yapan dizinin yaratıcı kadrosu aslında bu evreni ziyaret etmeyi akıl eden ilk ekip sayılmazdı. "Karate Kid" bir jenerasyon üzerinde o kadar etkisi olan bir film ki Zabka ta 2007 dolaylarında No More Kings grubunun filme atıf yapan "Sweep The Leg" isimli şarkılarının klibi için role tekrar bürünmüştü bile, Macchio ve John Kreese'i canlandıran Martin Kove da ona ufaktan eşlik etmişlerdi hatta. Johnny Lawrence'ı ilk filmin kahramanı olarak gören Barney Stinson sağolsun "How I Met Your Mother" bir hayli yer vermişti Zabka'ya, hatta bir bölümde Macchio da yer almıştı. İyi yazarların elinde bu karakterleri tekrar ziyaret etmenin ne kadar eğlenceli olduğunu birilerinin farketmesi çok zaman almadı haliyle ki Macchio ve Zabka'ya birçok kereler bu minvalde teklifler götürülmüş. İçlerinden bir tek Josh Heald, Jon Hurwitz ve  Hayden Schlossberg üçlüsünün akıllarındaki hikaye ikiliye hitap etmiş ki evet demişler. Çıkan sonuca bakınca ne kadar doğru bir karar verdikleri ortada.

(Spoiler Free!!!!)

Bomba bir finalle ikinci sezonunu bitiren dizi, bu işe "Cobra Kai" gibi projelerle hızlı girip soluğu çabuk kesilen Youtube Red'in dizi işinden çekilmesiyle bir ara evsiz kalacak gibi olmuştu ama popülaritesi sağolsun Netflix tarafından sahiplenilmesi çok uzun sürmedi. Son lafı baştan söylemek gerekirse bu sezon öncülünün görkemine pek sahip değil açıkçası, ama aynı zamanda aynı bu durum da normal çünkü olayların bir nebze durulmasına ihtiyacı vardı hikayenin. Geçtiğimiz sezon hadiseler tırmanıp tırmanıp finaldeki görkemli lise kavgasıyla patlayarak nihayete ermişti malum. Bu kadar gerilimin üstüne haliyle sezonun büyük bölümü iç hesaplaşmalarıyla geçiyor. Hoş, Kreese ve talebeleri 10 bölüm boyunca gerilim hususunda ellerinden geleni ardlarına koymuyorlar o ayrı. Bu minvalde Kreese'in Vietnam günlerini anlatan flashback bölümleri karaktere derinlik katması itibariyle güzel olmuş -gençliğini canlandıran aktör de karizmatik bir yüze sahip, başarılı bir seçim-, böylelikle hem karakterin nihilizminin köklerine inmiş olduk hem de önümüzdeki sezonun baş nemesisi haline gelmesi hususu daha bir temellenmiş oldu. Cobra Kai'nin ilk öğrencisi Miguel'in yatalaklıktan kurtulma süreci vb. geçen sezondan kalan tüm hesaplaşmalar biraz hızlı ve basit çözümlenmişler gibi görünseler de gelecek sezon için planlanan olay örgüsü düşünülünce çok da yadırgamak mümkün olmuyor.


Serinin geçmişinden gelen bir çok tanıdık yüz de diziye iştirak etmeye başladılar. Bunların en önemlisi elbette ilk filmin esas kızı Ali rolüyle tanınp sevilen Elizabeth Shue oldu. Her daim izlemesi keyifli bir isim olmasının yanı sıra devamlı ağız kulak mesafesi sıfır bir vaziyette ortalarda gezinmesinden hikayeye dahil olmaktan bir hayli mutlu olduğu aşikar olan aktris ilk belirdiğinde acaba gene ana karakterler arası bir rekabete mi neden olacak diye düşündürtse de neyse ki yazar kadrosu akıllıca bir seçimle kendisine Larusso-Lawrence ikilisini bir araya getiren bir tutkal işlevi vermişler. Zaten dizinin başından beri en zirve yaptığı anlar bu ikilinin beraber yer aldıkları sahneler olageldi hep, dolayısıyla Ali'nin ikiliye birbirlerinden çok da farklı olmadıkları yönündeki telkini,  Kreese'in çevreye verdiği zararların giderek artmasıyla birleşince Daniel ve Johnny'nin önümüzdeki sezon için işbirliği yapmalarına yol açtı denebilir. 


Bu sezon bir hayli atıf yapılan "Karate Kid 2"den Kumiko ve Chozen'ın da Daniel'in Japonya ziyareti vesilesiyle diziye dahil olmalarını açıkçası büyük bir ilgiyle takip ettiğimi söylemesem de gene de hoş sürprizler bunlar ve geçmişten karakter ve oyuncuların hikayeye böyle kolaylıkla eklemlenebilmesi dizinin popülerliğinin de bir başka kanıtı. İlk ikisi kadar sevilmeyen 3 üncü film ve başrolünde Hillary Swank'in yer aldığı "Next Karate Kid" de önümüzdeki sezon bir şekilde ziyaret edilecek mi merak etmiyor değilim. Swank dahil olmak üzere bu filmlerde yer almış aktörlerin dizinin bir parçası olma yönünde istekli oldukları söylentiler arasında. Şahsen karizmatik aktör Thomas Ian Griffith'i tekrar Kreese ile yan yana görmeye hayır demezdim. 


Gerek Macchio gerekse de Lawrence aktörlük kalibresi çok geniş isimler olmasalar da ilki duyarlı ikincisi de cool yönüyle rollerinin hakkını fazlasıyla veriyorlar. Martin Kove da bulunduğu sahnelerin tadını çıkara çıkara oynuyor. Özellikle bambaşka bir dönemin insanı olmasına rağmen kendi çıkarları için günümüz politik doğruculuğunu utanmadan sömürdüğü sahnelerde gözündeki hınzır parıltıyı görmek mümkün, bu noktada Amanda LaRusso'yu canlandıran Courtney Henggeler ile aralarında oluaşn kontrast bu sezonun eğlenceli ayrıntılarından oldu. Kadronun genç isimleri bu yılı travmaları atlatmakla geçirdikleri için aynı ölçüde eğlenme şansları olmamış ama Xolo Maridueña, Tanner Buchanan, Mary Mouser ve Peyton List kare ası, Mouser'ın hala Karate yapmak için fazla kilolu bir görüntü vermesini göz ardı edersek gene de bir şekilde parlamayı başarmışlar denebilir zira genç kastın geri kalanı aynı etkileyicilik düzeyine sahip değil ne yazık ki. Özellik Hawk rolündeki çocuk iticiliğiyle tahammül zorluyor, her ne kadar finalde nedamet sularına yelken açmış olsa da geçirdiği bu değişim fazla hızlı ve temelsiz göründü bana, onu da belirtmeden geçmeyim.


Final bölümünün son sahnesiyle birlikte önümüzdeki sezonda Lawrence ve LaRusso'nun Kreese'e karşı güçlerini ve dojolarını birleştireceği kesinlik kazanmış oldu. Yazarların aklında nasıl bir plan var, daha ne kadar götürmeyi planlıyorlar bilemiyoruz tabii ama önümüzdeki sezonla birlikte nihayete ererse "Cobra Kai" tadında ve zirvede bir şekilde sonlandırılmış olur gibi, en azından benim şahsi kanaatim. Aksi yönde gidip hikayesini sarkıttıkça sarkıtan diziler kategorisine kendisini sokarak "Karate Kid" filmlerinin düştüğü tuzağa düşmezler umarım.