Cuma, Şubat 11, 2011

Tron Legacy Soundtrack - Daft Punk


Ne Daft Punk dinleyicisi, ne de kült kabul edilen ilk Tron filmini izlemişliği olan bir insanım. Tron Legacy'ye de sırf Imax sinemasında 3D film izlemek ne menem bişeydir tecrübe edeyim diye gittim. Beklediğimi bulamadım, görsellik açısından. Bu manada vaatlerinin altını doldurabilen bi film değildi, halbuki başkaca da bi beklentim yoktu. Öte yandan beklemediğim bi noktada film umulmadık derecede iyiydi; müziklerinde.

Yukarda da belirttiğim gibi Daft Punk dinleyicisi bi insan değilim, o yüzden nasıl bi müzik anlayışları vardır, bu soundtrack çalışması onların çizgisinde ne derece bir esneme, sapma veyahut devamlılık arzeder hiç bir fikrim yok. Ama şundan eminim ki uzun zamandır dinlediğim en iyi film müziklerinden birine imza atmışlar. Aslında şimdi geriye dönüp bakınca, filmin fragmanlarında kullanılan müziklerden böyle bişeyle karşılaşacağımız belliydi bir bakıma. Zaten Fransız ikilinin bu ilk sountrack çalışması değil, daha önce Gaspar Noe'nun çok gürültü koparmış filmi Irreversible'ın da müziklerine imza atmışlar. Tron için çalışırken başlıca esin kaynakları ise Maurice Jarre, Vangelis ve John Carpenter olmuş. Muhtemelen kendilerinden beklenmedik ölçüde epik böylesi bi soundtrack, Tron Legacy gibi bi filmde harcanmış diye bile düşünülebilir aslında. Ama öte yandan hem filmin hikayesinin bi ayağını oluşturan 80'ler ruhunu, hem de 2000'li yılların havasını aynı anda yakalamayı başarmış olması itibariyle müziklerin filme cuk oturduğu sonucuna da varılabilir aslında.


Birçok film soundtrackinde olduğu gibi burda filmin temel bir melodisi var ve albümün diğer birçok parçası da bu melodinin değişik versiyonlarından ibaret. Overture bu bahsi geçen melodinin en saf hali ve mükemmel bir çalışma, insan dinlemeye doyamıyor. The Grid Jeff Bridges'in filme ilişkin bir introsunu içeren bir başka versiyon. Fragmanda kullanılan The Game Has Changed ve Fall tempolu ve aksiyonu körükleyen parçalar. Albümün en göze batan bestelerinden biri olan Solar Sailer, gene insanda tekrar tekrar dinleme isteği uyandıran, çok güzel bir eser. Bonuslardan çıkan Father and Son da aynı Solar Sailer gibi duygusal bi beste, en öne çıkanlardan biri de o. Film gibi albümün de kapanışını yapan End Titles ile birlikte 31 parçadan müteşekkil albümün bahse değer diğer üyelerinin başında Flyyn Lives, C.L.U., Rectifier, Rinzler ve Recognizer da sayılabilir.

Sinema dünyasının en popüler ödül töreni olan Oscar'larda Daft Punk'ın en iyi müzik dalında aday gösterilmemesi de tartışmaya açılabilir aslında. Ama artık bunu ödüller açıklandıktan sonraki değerlendirmemize saklayalım.