Cumartesi, Mayıs 28, 2011

House: Sezon 7


Geçtiğimiz bir iki ay süresince House'un geleceğine dair bi belirsizlik hakimdi. Yayıncı kanal Fox, diziyi noktalama yönünde bir eğilim içine girdi, Robert Sean Leonard (Wilson) da önümüzdeki yıl tiyatroya yoğunlaşmak istediğini söyleyerek diziyi bırakabileceği imasında bulundu. Nette yazılanlara bakılırsa House'un bu sezonki gidişatından memnun olmayan makul bir çoğunluk da bulunmaktaydı. İşin ilginç yanı şu ki bu haftaki final bölümüyle noktalanan 7.sezon, sonlarına doğru olan birkaç bölüm hariç House'un en keyif veren sezonlarından biriydi bana göre.

Malum geçtiğimiz yılın sonunda House'la Cuddy nihayet vuslata ermişlerdi, bu sezonun büyük çoğunluğunun bu ilişki üstüne yoğunlaşacağı da aşikardı. Nitekim öyle de oldu, bi 15 bölüm boyunca bunu yürütmeyi başardılar. Fakat House'da bugüne değin hiçbir romantik ilişkinin yolunda gitmesine izin verilmemesi hadisesi(bkz. Cameron-Chase, Thirteen-Foreman, Taub'la karısı) burda da başgösterdi. Bence yaratıcı ekibin bu yılki en büyük falsosu da bu oldu, zira sonrasında gelen bölümlerde ciddi bir düşüş başgösterdi. House bildik kendine zarar veren psikozlara doğru yol almaya başladı ve açıkçası geride kalan 7 yılın ardından bi karakterin bir arpa boyu yol alamayıp başladığı noktaya dönmesini tekrar tekrar izlemek biraz sıkıcılaşmaya başladı artık. 


Oysa sezonun ilk 3 çeyreği gayet iyi geçmişti. House, karakteri için çok da olağan olmayan aşk-meşk durumlarına kendi aykırı bakış açısıyla uyum sağlamaya çalışıyor, bu da eğlenceli bir çok yan hikayenin oluşmasına neden oluyordu. Örneğin 10.bölüm Carrot or Stick'de House Cuddy'nin evlatlık kızı Rachel'ın özel bir okula kabülü için türlü yola başvuruyordu, çünkü House'a göre eğer Rachel okula kabul edilmezse Cuddy üzülecek, erkek arkadaşı olarak onu teselli etmek de House'a düşecekti, ve haliyle bu House için kabul edilebilir bir durum değildi. House ile Rachel arasındaki ilişki de sezonun en eğlenceli anlarından bazılarının ortaya çıkmasına vesile oldu, 5. bölüm Unplannned Parenthood'da House'un Rachel'ın bozuk para yuttuğunu düşünüp Cuddy'ye belli etmeden çocuğu muayene etmeye çalışması gibi örneğin...

7.sezonun dikkat çekici özelliklerinden birisi yönetmenlik açısından House'un çekilmiş en iyi bölümlerden bazılarını ihtiva etmesiydi. Miguel Sapochnik yönetmenliğinde çekilen 10.bölüm Family Practice, Cuddy'nin annesinin hastalanmasını ve House'un onu tedavi etmek durumunda kalmasını anlatıyordu. Fonda yağmurlu bir havanın hakim olduğu, ışıklandırmanın da etkisiyle nefis bir karanlık atmosfer oluşturulmuş bölümde, aynı zamanda House'un ekibin yeni üyesi Master'ı haksız nedenlerle işten kovmakla tehdit ettiği bölümde olduğu gibi House'un kişiliğinin karanlık taraflarında gezinilmesi itibariyle içerikle görsel yapının mükemmel bir uyumu söz konusuydu. 15.bölüm Bombshells ise House ve Cuddy'nin ayrıldığı bölümdü ve Cuddy ciddi bir rahatsızlığa yakalanıyor, House'un bu zor evreyi atlatırken yanında olmasını istiyordu. House için böyle anlarda başkalarına destek olmak oldukça zorken, hem bu gerçekle hem de sevdiği kadını kaybetme ihtimaliyle yüzleşmek durumunda kalması rüyalarına yansıyor ve herbiri ayrı bir film türüne(zombi,müzikal ve western) saygı duruşunda bulunan sürreal sahneler ortaya çıkıyordu. Greg Yaitenes yönetmenliğinde çekilen bölümdeki rüya sahneleri, gönderme yaptıkları türün değme filmlerine taş çıkartacak şekilde başarıyla kotarılmışlardı. Hastaları içeren yan hikayeler açısından da nitelikli bölümler izledik bu yıl...Örneğin 17.bölüm Fall From Grace, yanma nedeniyle tedaviye gelen ama durumu garip şekilde kötüleşen evsiz bir adamın hikayesini konu ediniyor, kendisi hakkında sürekli yanlış bilgiler veren adamın kurbanlarının etini yiyen bir seri katil olduğu ve hastalığının temel nedeninin bu yamyamlık faaliyeti olduğu da bölümün sonunda anlaşılıyordu. Bu rolde genelde komedi filmlerinde yan rollerde görünen Chris Marquette'nin oyunculuğuna da değinmeden geçmemek lazım.

Olivia Wilde film projeleri nedeniyle ilk bölümde görünüp bi 17 bölüm kadar ortalıktan kayboldu. Bu süre boyunca tanı ekibinde onun yerini dolduran ise Masters rolüyle Amber Tambyln oldu. Chase'in aslında tavlamak için ekibe dahil olmasını istediği doktor rolünde Vinessa Shaw'ı Tambyln'e tercih ederdim şahsen ama uzun vadede Tambyln'in isabetsiz bir tercih olmadığı aşikar oldu. Masters'ın Doğrucu davut karakteri sebebiyle hem House'la hem de ekiple sık sık anlaşmazlığa düşmesi diziye ayrı bir dinamik kattı, Tambyln'in semaptik oyunculuğunun da bunda katkısı büyük oldu. Wilde'ın canlandırdığı 13'ün hikayeye yeniden dahil olması biraz fazla zorlama oldu, zaten Cuddy-House sonrası başarısız bölümlerden biri de oydu. Bir diğeri de sezon finali, House'un bugüne kadarki en yavan finallerinden biri bu oldu herhalde.

House'un bir sezon daha sürmesine karar verildi geçtiğimiz ay içinde, muhtemelen son sezonu olacak. Zaten ilk yaprak dökümü de gerçekleşti, Lisa Edelstein'in yeni yılda dizi kadrosunda yer almayacağı açıklandı. Bazıları bunu ciddi bir kan kaybı olarak görmese de bence Cuddy karakteri ve bu roldeki oyunculuğuyla Edelstein diziye renk katan unsurlardı, dolayısıyla yoklukları hissedilecek. House şu an itibariyle yayınlanan en kaliteli dizilerden biri ve bana göre 7 yıl boyunca nitelik olarak istikrarlı bir şekilde ilerleyip çıtayı hiç düşürmediler, bunu yapabilmek her babayiğidin harcı değil. Her daim yüksek tutulan prodüksiyon standartları bi tarafa, bu başarıda en büyük pay yazar kadrosunun tabii. Amerikan dizilerinin çoğunluğunda belli bir düzeyin üstünde olan dialog yazımı hususunda House'un yazarlarının eline su dökebilen yok. Fakat tüm bu cazibesine karşın artık House'un da bir nihayete erme vakti geldi bana göre, en azından House'u zirveye çıkaran özelliklerinin bazılarında bi deformasyon yaşanmadan sonlandırılmalı akıllıca olur.