Cuma, Mayıs 13, 2011

Jack and the Beanstalk (2009) - Gary J. Tunnicliffe


Klasik Jack ve Fasulye Ağacını bilirsiniz, özellikle de çocuk sahibiyseniz. Annesi Jack'i ellerindeki tek varlıkları olan ineği satmak için kasabaya yollar ama Jack yolda gördüğü bir adamla sihirli fasulye taneleri karşılığında ineği takas eder. Jack'in bahçeye attığı taneler devasa bir ağaç olur ve ağaca tırmanan Jack bir devle karşılaşır vesaire...


İşte bu meselinin modern ve daha ziyade çocuklara dönük yapılmış yorumlarından birisi olan bu filmde Jack, Masal Akademisinde Uyuyan Güzel, Rapunzel, Yakışıklı Prens, Kırmızı Başlıklı Kız, Hansel ve Gretel gibi birçok tanıdık sima ile birlikte eğitim gören bir genç. Okula pek uyum sağlayabilmiş değil, ev hayatı da çok huzurlu sayılmaz zira babalarının kendilerini terkedip gütmesinden mütevellit annesi ile fakir bir yaşantı sürmekteler.


Okulun müdürü (Christopher Lloyd) Jack'in kahramanlık dersini savsakladığını düşünerekten kendisinden bir fedakarlık yapmak suretiyle bir kahramanlık göstermesini beklemekte. Aksi takdirde vakti zamanında aynı dersten başarısız olup atılmış babasının akibetine maruz kalacak Jack. Çok sevdiği bilgisayarını (C.O.W.: Computer of Wonder! Artık kör göze parmak mı yoksa zekice mi siz karar verin.) birkaç sihirli fasulye tanesi ve maceralarını otomatik kaydeden gizemli bir kitap için feda ediyor ve eve gelince de fasulyeleri penceresinden dışarı bırakıyor. Tabii ki ertesi sabah bahçesinde dev bir fasulye ağacı buluyor ve beklediği kahramanlık fırsatı ayağına gelmiş oluyor. Yanına arkadaşı Jillian'ı (Chloe Grace Moretz) ve fasulye tanelerinden bir tanesini atıştırmak suretiyle yarı insan haline gelmiş evcil kazı Grayson'ı (Gilbert Gottfried) da alarak ağaca tırmanan Jack sihirli ve tehlikeli bir dünyada bir dev tarafından bir enstrümana dönüştürülmüş Destiny (Madison Davenport) isimli küçük kızı kurtarmaya çalışıyor.


Filmin bütçeden yana çok zengin olmadığı aşikar, Nickeledeon dizilerini andıran bir görselliğe sahip. Bütünüyle çocukları eylemek için tasarlanmış olduğu her halinden belli olduğu için prodüksiyon kalitesi pek kendini yadırgatmıyor. "Hellraiser 3"den beri serinin makyaj efektlerinden sorumlu olması ile tanınan, daha öncesinde başrolünde Dakota Fanning ve Taylor Momsen'in yer aldığı bir başka masal uyarlaması "Hansel&Gretel" ile yönetmenliğe adım atmış olan Gary J. Tunnicliffe, Chloe Moretz'in birkaç ninjayı patakladığı yastık savaşı gibi sahneler ile bir nebze yetişkinlere göz kırpsa da her halükarda 7 yaş üzerine pek çıkartamıyor filmi. Zaten "Problem Child"dan hepimizin hatırlayabileceği Gilbert Gottfried'in komedi yükünü üstlendiği bir filmden başka  bir şey beklemek de zor. Christopher Lloyd'un yanı sıra Chevy Chase ve sadece sesiyle de Edward James Olmos gibi usta isimler de kameo olarak beliriyorlar. Genç yetenekler Colin Ford, Chloe Grace Moretz, Madison Davenport ve Sammi Hanratty bu rolleri vermek için en uygun isimler, özellikle Moretz Kick-Ass öncesi çektiği bu filmle parlamak üzere olduğunun sinyalini veriyor.


Çocuk filmleri ile genel bir problemim olmasa da iyi kötü yetişkinlere de hitap edebilmesi lazım beğenebilmem için. Bu filmde bu söz konusu değildi, o sebepten sadece çoluk çocuk sahiplerine de tavsiye edebiliyorum.