Çarşamba, Ekim 27, 2021

Kin


Bu seriye sırf Charlie Cox'un varlığından ötürü başladım ki diziyi pazarlarken en öne sürdükleri isim de oydu zaten. Aidan Gillen ve Ciaran Hinds gibi artık herkesin aşina olduğu yüzler de var gerçi ve bu isimleri görünce İrlanda mafyasına dair modern bir öykü izleyeceğimiz intibası uyanıyor insanda ama izledikçe gördük ki bu adamlardan ziyade bunları suya götürüp suzuz getiren bir kadının, Clare Dunne'ın canlandırdığı Amanda'nın hikayesiymiş bize anlatılan.


Amca Frank'in (Gillen) in liderliğindeki Kinsella ailesi Belfast ın saygı duyulan suç ailelerinden. Tam belirtilmese de yeğeni olduğunu var saydığım Jimmy Frank'in sağ kolu, Jimmy'nin karısı Amanda da ailenin para aklamak için kullandığı galeriyi işletmekle yükümlü. Her ne kadar namlı bir klan olsalar da en güçlülerden de değiller ve Eamon Cunningham (Ciaran Hinds) ismindeki daha büyük birine hesap verme durumundular. Ailenin hapisteki üyelerinden Michael'ın (Cox) dışarı çıktığı vakitler Frank'in delifişek haylaz oğlu Eric başını belaya sokuyor ve onu öldürmeye gelenler de kazara Jimmy'nin ergen oğlu Jamie'yi katlediyorlar. Aileye bunun bir kaza olduğu ve kendilerinin hatasından aynaklandığı dolayısıyla herhangi bir karşılık vermemeleri gerektiği yönünde gerekli uyarılar Eamon tarafından yapılıyor yapılmasına ama evlat acısıyla yanan Jimmy ve özellikle Amanda'nın bunlara kulak asmaya hiç mi hiç niyeti yok.


Umut verici başlasa da bölümler ilerledikçe nefesi kesilen bir seri "Kin" ve bunun temel sebebi modern takılmak için ellerindeki bir dolu karakterin içinden Amanda'yı alıp hikayenin merkezine oturtmaya dönük yapılan zorlama çabalar. Mafya dünyasında ayakta kalmayı beceren sert ve zeki kadın karakterlere bir lafımız yok ama burada bu işlerin içinde doğup büyümüş olmalarına rağmen en basit şeyleri bile öngöremeyecek kadar basiretsiz ya da asabi gösterilen bir grup adamın arasında (ki üzülerek belirtmek gerekirse Cox en sümsükleri) en aklı selim, en aklı başına ve yeri geldiğinde en acımasız, herşeyin "en"i bir karakter olarak piyasaya sürülüyor Amanda ve bir noktadan sonra seyirci olarak sıkılıyorsunuz. Aile üyelerinin kendi aralarındaki geçmişe dayanan bir dolu dinamik var belli ama neredeyse sezon sonuna gelinmesine rağmen genel olarak ima edilmekten öteye de geçemediler. E zaten çok aşırı aksiyonu ya da temposu olan bir dizi de değil. En kötüsü de dizinin tasvirine bakılırsa İrlanda mafyasının modern görünümü de elinde silahla gezen bir dolu ergen sıfatından müteşekkil, dolayısıyla Hollywoodvari sert görünümlü adamların sert hareketler yaptığı bir gansgter hikayesi değil karşımızdaki hiçbir şekilde. Ben 7 inci bölüm itibariyle paydosu çektim, meraklısı varsa devam edebilir.