Cuma, Kasım 19, 2021

One Shot


Scott Adkins filmografisini elimden geldiğince takip etmeye çalıştığım, sevdiğim ve saygı duyduğum bir aktör. 80'lerde piyasada olsaydı muhtemelen ortalığı silip süpürecek yetenekte bir isim kendisi ama yanlış bir zamana denk geldiği için direct-to-video filmlerine sıkışıp kalmış bir hazine. O yüzden her yeni filmine denk geldiğimde bu adam daha üst düzey prodüksiyonlarda şans bulsa neler olurdu diye düşünmeden edemiyorum. Gerçi bir çok A-bütçe filmde belirmişliği de var ama genelde yan rollerde harcanıyor kendisi daima. Umuyorum kadrosuna katıldığı açıklanan sıradaki "John Wick" filmi bu durumu biraz değiştirir ve yaşlanıp filmlere dövüş koreografisi hazırlama kariyerine kaymadan kendisinin merkezinde yer aldığı stüdyo filmleri izleme şansına erişiriz.


Diğer taraftan şöyle de bir şey var, video piyasasından ara ara göz adı edilmeye müsait iyi filmler çıkabiliyor ve sevinerek belirtebilirim ki aktörün yeni filmi "One Shot" bunlardan biri. Adkins'in canlandırdığı Jake Harris'in başında olduğu bir özel tim, Guantanamo benzeri bir üste tutuklu olan bir mahkumu alıp Washington'a getirmesi gereken CIA analisti Zoe Anderson'a (Ashley Greene) eşlik etmekle görevlendirilirler. Bu tutuklunun peşine düşenin bir tek onlar olmadığını anlamamız çok uzun sürmez ve kısa süre sonra kamp saldırıya uğrar. Hikayesinin özü bu olan filmin ismi hem hikayenin içeriğine atıf yaparken (mahkumun sağ salim kamptan alınıp Washington'a getirilmesi, gerçekleşmesi beklenen bir saldırının önüne geçilmesini sağlayacak yegane şey) hem de çekiliş tarzına atıf yapıyor zira "One Shot" tamamı tek plan çekilmiş bir film. 


Şahsen uzun planları tüm filme yaymaya çalışan yapımların çok da hayranı sayılmam ama yapım ekibinin hakkını teslim etmek lazım. Filmografisi bir başka Adkins filmi olan "Eliminators" dışında video franchiselarının devam filmlerinden müteşekkil olan ("The Marine 5", "Green Street 3") yönetmen James Nunn ister ister filme sirayet eden düşük bütçesini bir avantaja dönüştürmeyi başarıyor.  Eski bir askeri üstte çekilen film bu alanın dışına çıkmayarak çapını aşacak işlere hiç girmiyor. Onun yerine tüm kaynaklarını ve enerjisini bu alan içinde yapabileceklerine ayırıp çatışmasından tut patlamalarına kadar daha üst liglerde mücadele eden janrdaşlarını kıskandıracak bir kalite tutturmayı başarıyor. Bu tarz tek plan filmlerin bir noktadan sonra bayacağını bilen yönetmen sözü çok uzatmadan aksiyona dalarak da akıllıca bir iş yapıyor. Zaten ideal bir sürede hikayesini noktalayan filmin aksiyon dışı diyaloglu sahneleri de insanı bayan türden değil ayrıca. Hatta 11 eylül sonrası terör algısındaki değişimlere dair ufak tefek bir iki kelam etmeyi de beceriyor senaryo. 
 

Adkins'in etrafında toplanan oyuncu kadrosu da bu noktada başarılı. Gerçi Ashley Greene'in vaktinden önce göçmüş yüzü biraz dikkat dağıtıyor olsa da  uzun zamandır kendisini izlemediğim kampın idaresinde sorumlu Yorke'u canlandıran Ryan Philippe ve onun yardımcısı rolünde Terence Maynard bu açığı fazlasıyla kapatıyorlar. Buradan gayrısı Scott Adkins şov zaten. Gerçi aktörün filmlerini dövüş sahneleri sebebiyle izleyen  benim gibiler için ilk başta hayal kırıklığı gibi görünebilecek bir husus "One Shot"taki aksiyonun yüzde 90'ını silahlı çatışmaların  oluşturuyor oluşu. Diğer taraftan filmin çoğunu kamera ensesinde geçiren aktör müthiş bir kondüksiyon göstererek yeri geldiğinde bıçakla stealth de yapıyor john wick misali tabancası ile kötü adam da telef ediyor. Dolayısıyla tekme atma yeteneğinin bu filmde kendini çok arattığını söylemek haksızlık olur. Son tahlilde düz bir şekilde çekilmiş olsa oldukça sıradan olabilecek bir hikayeyi çekiliş tercihleriyle farklı ve izlenebilir kılmayı başaran, sadece Adkins hayranları değil aksiyon sever herkesin de birşeyler bulabileceği, senenin iyi filmlerinden birisi "One Shot".