Salı, Mart 07, 2023

Last Vegas (2013) - Jon Turteltaub


Robert De Niro, Michael Douglas, Morgan Freeman ve Kevin Kline dörtlüsünden herhangi birinin bugün kariyerinin zirvesinde olduğu söylenemez. Ne bugün, ne de "Last Vegas"ın gösterime girdiği 10 sene öncesinde. Artık belli bir yaşın üzerine çıkıldığında rol skalasında da belli bir daralma gerçekleşmesinin yanı sıra yaşlılıkla birlikte gelen artık herşeyi çok kafaya takmama, amiyane tabirle salma hali de bu isimlerin daha bir kendi keyiflerine göre projeler seçmelerine vesile oldu. Bu durum da eski zirve filmlerini mumla aratan birçok film de yer almalarıyla sonuçlansa da arada "Last Vegas" kusurlu ama keyifli işlerin de ortaya çıkmasına vesile oluyor.


60 yıla dayanan bir arkadaş grubunun bir hafta sonu Las Vegas'ta bir araya gelmesinin hikayesi bu. Billy(Douglas) yarı yaşında bir kadınla evlenme kararı almış ve bekarlığa veda partisi için arkadaşlarıyla bir araya gelmek istiyor. Çeşitli hastalıklarla boğuştuğu için oğlunun evinde/gözetiminde yaşayan Archie(Freeman) ve karısıyla birlikte emekli hayatı yaşamaktan gına gelmiş Sam(Kline) teklife hemen atlıyorlar ama grubun diğer elemanı Paddy'yi (De Niro) ikna etmek o kadar olmuyor. Dörtlünün çocukluk arkadaşı olan, aynı zamanda bir zamanlar Billy'nin de çocukken aşık olduğu Elizabeth, Paddy'nin eşi bir yıl önce vefat etmiş ve Billy cenazeye katılmadığı için Paddy fena halde kızgın. Ama bir şekilde ikna edilip Vegas'a getiriliyor ve eğlence başlıyor.


Mevzu bekarlığa veda ve Vegas olunca hemen "Hangover" benzetmeleri fırlatılsa da neredeyse hiç bir benzer yanı bulunmayan iki yapım bunlar. Zamanın nasıl geçtiğini idrak edememiş, bir anda sağlıklarından, sevdiklerinden ve en önemlisi gençliklerinden bir daha kavuşamamak üzere ayrılmak zorunda kalmış bir grup adamın bu durumla suratlarında bir gülümseme ile yüzleşmeye çalışmalarının öyküsü bu. (SPOILER) Filmin sonunda Billy çocuğu yaşta biriyle evlenerek gençliğini geri getiremeyeceğini idrak edip daha yaşına uygun biriyle mutluluğu arayarak bir nevi kendisinden bekleneni/yakışanı yapıyor. Paddy yakın arkadaşı Billy'nin aslında bencil değil ne kadar yüce gönüllü birisi olduğunu idrak edip aynısını ona yaparak kendi yas halinden de sıyrılıyor. Archie oğluyla yüzleşip hissiyatını tüm  dürüstlüğü ile kendisiyle paylaşırken Sam de sıkıntı kaynağı olarak düşündüğü eşiyle yaşantısının aslında kendisi için ne kadar konforlu olduğunu idrak etmiş oluyor. "This is Us" ve "Crazy Stupid Love"ın yaratıcısı Dan Fogelman'ın yazdığı senaryo ilk perdede yakaladığı dinamizmi ve mizahı filmin ortalarından sonra çok sürdüremiyor açıkçası. Yaptığı filmler belli bir çıtanın üzerine çıkmayı başaramamış stüdyo yönetmenlerinden olan Jon Turteltaub dışında birisi ile çalışılsa daha parlak bir iş çıkar mıydı emin olamasak da bir noktadan sonra tanıştıkları herkese kendilerini bir şekilde sevdirmeyi başarıp 48 saatliğine Vegas'ın yıldızı haline gelmeyi başaran bir grup ihtiyarın filmini izlerken buluyoruz kendimizi. Sahici dertlerden yola çıkmış bir film için inandırıcılık düzeyini fazla zorlayan bir noktaya evriliyor "Last Vegas". Kendilerini yaşlılığa yakıştıramamaları durumunu o halleriyle Vegas'a da çok yakışmıyor oldukları noktasıyla birleştirip bunun üzerinden yürüyen aksi ruhlu birmizah anlayışı benimsense çok daha etkili bir hikaye anlatılabilirmiş. Seyirciye kendini iyi hissettirme yaklaşımı usta oyuncu kadrosu sayesinde büyük bir fiyaskoya dönüşmüyor neyse ki. İlk kez bir yapımda beraber rol kesme şansı yakalamış bu grubu bir arada eğlenirken görmek "Last Vegas"ı izlemek için bile yeterli bir neden aslında. Paddy ve Billy'nin yeni ilgi odağını canlandıran Mary Steenburgen, beylerin arasında girdiği her sahnede gruptan rol çalmayı başarırken otel görevlisi rolünde Romany Falco da eğlenceli bir performans sergiliyor. Yeni nesil için pek bir şey ifade etmesi olası olmasa da bizim jenerasyon sinefillerinin keyif almalarının mümkün olduğu, çıtır çerez bir yapım.