Pazar, Ocak 10, 2010

Armored


Vacancy'nin yönetmeni Nimrod Attal'ın yeni filmi, para transferinde zırhlı araçları korumakla görevli bir grup güvenlik elemanını konu ediniyor. Bu elemanlar hayli yüklü bir paranın nakli için görevlendirildiklerinde niyetlerini bozup o parayı iç etmek amacıyla bir plan hazırlıyorlar. Plana göre parayı yürütüp üstlerine saldırıya uğradıklarını söyleyecekler,ama tabi hiçbirşey planlandığı gibi gitmiyor.

Armored basit bir hikayeye sahip,bu basitlik ekonomik kullanılmış dialoglarına da sirayet etmiş durumda. Film niyetini en baştan açık edip, vaat ettiği aksiyonu sunmakla ilgileniyor daha ziyade,daha doğrusu başta çıkış noktası buymuş gibi duruyor ama varış noktası biraz rotanın dışında kalıyor. Film soygun fikrine başta karşı çıkan ama sonra evine el koymak isteyen banka ve ebeveynleri öldükten sonra ilgilenmek durumunda kaldığı kardeşinin vesayetini almak isteyen sosyal yardım görevilerinin etkisiyle ekibe katılan Irak savaşı gazisi Ty vasıtasıyla sade hikayesi içinde Amerika'nın herhalde mevcut en büyük iki problemi olarak görülebilecek Irak savaşı ve ekonomik kriz üstüne bir iki kelam etmeye çalışıyor,üstelik başarıyor da. Zira -Ty rolündeki Columbus Short'un başarılı oyunculuğunun da katkısıyla- filmin protaganisti konumundaki bu adamın niye diğerleriyle bir olup böyle bir işe kalkıştığını anlayabiliyor,adamı yargılamıyorsunuz. Film karakterin içinde bulunduğu şartları seyirciye başarıyla aktarıyor. Aynı eforun diğer karakterler için sarfedilmemiş olması filmin çapı itibariyle anlaşılabilir olsa da, Matt Dillon,Jean Reno, Laurence Fishburne, Skeet Ulrich, Amaury Nolasco ve Milo Ventimiglia'dan müteşekkil şahane kastın yeterince kullanılmamış olması gibi bir durumu da beraberinde getiriyor bu.


Filmin asıl sorunu ise olayın aksiyon boyutuna odaklanmada ortaya çıkıyor. Giriş ve gelişme bölümleri başarıyla atlatıldıktan sonra hareket ve temponun tavan yapması gereken son yarım saatte film tembelleşiyor, ritmini kaybediyor, biraz yavan kalmış bir finalle de noktayı koyuyor. Elindeki kozlarını mümkün olduğunca iyi kullanmışken son vuruşta isabet sağlayamamış olması Armored'ın eksi hanesine hanesine yazılıyor. Bunun ötesinde hepsi birbirinden sağlam aktörlerden kurulu kadrosu ve izlediğim en iyi araba kovalamaca (bu film için daha doğrusu kamyon kovalamaca!) sahnelerinden birine sahip olmasıyla film iyi vakit geçirtmeyi vadeden sağlam bir seyirlik.