Perşembe, Mart 29, 2018

Waco Soundtrack - Jeff Russo & Jordan Gagne


"Fargo" ve "The Night Of"un müzikleriyle bir hayli beğeni ve takdir toplamış olsa da her iki diziyi de izlememiş olmam hasebiyle Jeff Russo ile tanışmam "Waco" vesilesiyle olmuş oldu.  Gerçi tanıştığım kişi o mu yoksa Jordan Gagne mi -ki kendisinin soundtrack camiasında yeni bir isim- onu da bilmiyorum zira müziğin altında ikisinin birden imzası var. Kurduğu rock grubu Tonic ile çıkış yapan Russo 2010'dan itibaren film müziğine yoğunlaşmış  ve yukarıda saydığımız örneklerin başını çektiği bir çok dizinin müziklerinde onun imzası var. Russo'yla birlikte çalıştığı "Fargo" ve "The Night of"un yanı sıra birçok kısa filmin müzikleriniş yapmış Gagne"nin ilk büyük işi ise "Waco". Prodüksiyon süreci nasıl gelişti, beraber mi çalışıldı yoksa birinin yetişemediği yeri diğeri mi tamamladı bir fikrim yok ama üretim aşaması nasıl olursa olsun diziyi, özellikle finalinde yükselten faktörlerden biri müzikleriydi.

Aşağıda da görüleceği üzere oldukça kısa süreli bir albüm bu. Zaten dizinin son bölümüne gelene kadar da müzik kendisini çok belli etmiyor, az ama öz çalışılmış yani. İlk parça  olan dizinin jenerik müziği muhtemelen albümün de en zayıf halkası. İlginçtir, bestede sadece Russo'nun yer aldığı yegane parça da bu. Parçaların sırasında kronolojik bir kaygı güdülmediği belli zira dizide finale doğru duyduğumuz "Tear Gas"le birlikte damardan giriş yapıyor albüm. Sade ve insanın içine işleyen bir piyano tınısıyla başlayan parça sonradan yaylıların desteğiyle zirve yapıp gene sessiz, son nefesini veren bir insan edasındaki aynı piyano tınısıyla son buluyor.  Burdaki temayı albümün sonlarına doğru "Survivor List"in girişinde de duyuyoruz. "Sniper at Ruby Ridge" gitar-yaylı kombinasyonuna dayalı, albümün gerilimli müziklerinden ama, çok da vurucu sayılmaz. Bu parçanın bir başka versiyonu olan  "Out for Blood" da ileride karşımıza çıkıyor. "Rachel Dies" dizinin bana göre en vurucu sahnelerinden birine eşlik eden bir parça, mevcut durumun vahametini burgulayan sert yaylılarla başlayıp sonradan drama dozunu arttırsa da çok ani sonlanıp, biraz hayal kırıklığı yaratarak nihayete eriyor. "Incendiary" gene dramatik yönü ağır basan, yaylılar üzerinden ilerleyen başarılı bir parça ama biraz fazla kısa.  Bunun biraz daha ağırdan ve sessizden ileryen versiyonu "Burning Compound", "Survivor List"in ikinci yarısını da oluşturuyor aynı zamanda. Kapanışı yapan "McLellan Prison" aynı zamanda dizinin de son sahnesinde yer alıp, kaybolup giden yaşamları yadeder gibi sakin ve hüzünlü bir parça.

Russo-Gagne ikilisi ellerindeki malzemenin ruhunu yakalayıp dizinin kalitesini bir tık yukarıya taşımayı başaran müziklere imza atmışlar. Şimdiye kadar işlerini takip etmemiş olsak da bundan sonrakiler mutlaka bir göz atacak krediyi kazanmış oldular benim gözümde.


1. "Waco (Main Title Theme)" 0:34
2. "Tear Gas" 2:43
3. "David's Theme" 1:48
4. "Sniper at Ruby Ridge" 1:35
5. "Rachel Dies" 2:14
6. "Incendiary" 1:39
7. "Satellite Response" 1:13
8. "Burning Compound" 1:17
9. "Out for Blood" 1:41
10. "Survivor List" 2:33
11. "McLellan Prison" 4:05
Total: 21:23