Pazartesi, Mart 16, 2020

Focus (2015) - Glenn Ficarra & John Requa


İlk başlarda Emma Stone ve Ryan Gosling'in başrollerini paylaşacağı bir işmiş "Focus". İkisi birden projeyi terkedince bu sefer Ben Affleck'le Kristen Stewart ayarlanmış ama Affleck sonradan diğer projeriyle çakıştığı için çekilmiş. Onun yerine Will Smith projeye dahil olunca bu sefer de Stewart ayrılmış. Bunun sebebinin Stewart ile Smith arasındaki yaş farkından ileri geldiğini öne sürenler olmuştu zamanında. İşin ilginç olan yanı ise Stewart ile nihai olarak filmde rol alan Margot Robbie'nin aynı yaşta olmaları ve kimsenin film gösterime girdiğinde Smith ile ikisi arasındaki yaş farkından dem vurmaması. Aynı zamanda Emma Watson ile de yaşıt Robbie ve muhtemelen Will Smith'in Emma Watson'la romantikleştiği bir film yapılacak olsa gene benzer sesler yükselebilirdi. Hal böyle olunca insan düşünmeden edemiyor; Margot Robbie mi yaşından çok büyük gösteriyor ya da diğer ikisini çocukluğundan beri izlediğimiz için büyüdüklerini idrak etmekte zorlanıyor mu izleyici?


Yazar-yönetmenler Glenn Ficarra ve John Requa yazdıkları "Bad Santa" (2003-Terry Zwigoff) ve "Bad News Bears"(2005-Richard Linklater) gibi filmlerle tanınıp sonradan yönetmenliğe geçiş yapmış isimler. Özellikle yönettikleri ikinci film olan "Crazy, Stupid, Love" ile son 10 yılın, belki de tüm zamanların en iyi romantik komedilerinden birine imza atan ikili, o filmin senaryosunu yazan Dan Fogelman'ın yaratıcısı olduğu "This Is Us" dizisinin yapımcılığını da üstlenerek gene son yılların en başarılı televizyon dizilerinden birini ortaya çıkardılar.


"Focus"a dönecek olursak aynı ölçüde bir başarıdan söz etmek biraz güç. Nicky (Will Smith) isimli tecrübeli bir dolandırıcıyı merkezine alan film Nicky'ye numara çekmeye çalışırken avlanan Jess'in (Margot Robbie) Nicky tarafından himayesine alınmasıyla başlıyor. Zamanla Jess'e ilgi duymaya başladığını farkeden Nicky, mesleği itibariyle sakıncalı olduğuna kanaat getirip Jess ile yollarını ayırıyor. Aradan 3 yıl geçtikten sonra rakibi kendisini kiralayan zengin bir işadamının yanında tekrar Jess ile karşılaşan Nicky bu sefer ondan uzak kalamıyor vs.


Xavier Pérez Grobet'in görüntü yönetmenliğini yaptığı film tamamı Apple'ın kurgu programı olan Final Cut Pro X'te kurgulanan ilk büyük bütçeli Hollywood filmi olma özelliğini de taşıyor. Robbie de bir röportajında film çekimler sürerken aynı zamanda kurgusunun da yapıldığını belirtmiş. Filmin efektif bir biçimde hayata geçirilmiş olmasının hikayeye çok da katkısı yok tabii. Bir dolandırıcı öyküsü anlattığını göze sokmak pahasına izleyicisine sürekli çalım atma peşinde olan film, eğlendirici ya da romantik olma konusunda aynı ölçüde bir çaba göstermiyor. Smith'in ciddi takıldığı filmlerde çok kasıntı bir görüntü verdiğini çok önceden farketmiş biri olarak bu filmdeki performansının göz tırmaladığını ve Robbie ile olabilecek olası bir kimyasal çekimi de efektif biçimde baltaladığını belirtmek gerek. Öte yandan Robbie kendisine verilenle yapılabileceğinin en iyisini yapmakla kalmayıp bir tık daha ileri götüren oyunculuğu ile niye aniden bir yıldız haline geldiğini ele güne gösteriyor bir kez daha. Keşke bu çabaları daha iyi işlenip üzerinden düşünülmüş projelerde kullanılsa da heba olmasa. Velhasılı, Robbie için şans verilmesi mümkün olmakla birlikte ötesinde bir şey de vaat etmeyen bir çalışma, yönetmenlerinin kalibresi düşünüldüğünde de bir hayal kırıklığı.