Pazar, Şubat 28, 2021

Tom & Jerry


"Tom&Jerry" ilk yaratıldığı 1940 yılından beri bir çok kuşağın keyifli izlediği çizgi filmlerden biri olmasına rağmen sinema ekranlarına çok da uğramamış bir ikili. Bugüne kadar geniş gösterim ağına girmiş yegane film 1992 tarihli "Tom and Jerry: The Movie", o da ne eleştirel ne de gişe düzeyinde bir başarı sağlamadığı için bir daha da devamı gelmemiş. 2001'den bu yana video piyasası için yapılıp duran filmler var, az buz da değil tam 13 tane. Arada bizdeki aile kanallarında bazı aile örneklerine rastlamak mümkün, çok kötü denemeseler de belli bir yere kadar gideri olan örnekler.
 
 
Bu sevilen ikiliyi tekrar beyazperdeye döndürme fikri 2009'da "Alvin and the Chipmunks" filminin çok iyi para getirmesi -ki sonrasında 3 tane devam filmi çekilecekti- sonucunda benzeri tarzda bir film yapmak amacıyla çıkmış ilk olarak. "Lego" film serisinin yapımcısı olarak bilinen Dan Lin'in kontrolünde gerçekleşeceği söylenen filme dair sonrasında bir daha ses çıkmamış, bir kaç yıl sonrasında ise tümüyle animasyon bir filmin hazırlıklarına başlandığı duyurulmuştu. Sonrasında baştaki hibrid fikrine geri dönülmüş ve Tim Story'nin ("Fantastic 4", "Ride Along", "Think Like A Man") yönetmenliğinde filmin hazırlıklarına başlandığı duyurulmuştu. Story'nin filmografisi insanda herhangi bir güven hissi uyandırmasa da filmleri çoğunlukla iyi para getirdiği için stüdyoların sevdiği bir isim, o yüzden yönetmen koltuğunda ismini görmek çok şaşırtıcı olmuyor.

Tom ve Jerry'nin yanında yer alacak esas karakter için aralarında Elle Fanning, Hailee Steinfeld, Isabela Moner, Ariel Winter, Meg Donnelly, Olivia Cooke ve Zoey Deutch'un bulunduğu Hollywood genç yıldızlarından bir çok isim düşünülmüş, en nihayetinde Chloe Moretz'de karar kılınmış. Filmin antagonisti için ilk başlarda Peter Dinklage'in ismi geçiyordu ama sonrasında Michael Pena'nin filmde yer alacağı duyuruldu. Ken Jeong, Rob Delaney ve Colin Jost gibi komedi yönü güçlü isimler de sonradan projeye katıldı.
 

Moretz, Kayla isminde iş arayışında bir genci canlandırıyor. Bir katakulliye getirip kendini büyük otelde işe sokmayı başaran Kayla, yakında gerçekleşecek büyük bir düğünün organizsayonundan sorumlu olan Terence'a (Michael Pena) asistanlık yapmakla görevlendiriliyor. Bu süreçte otelde hiç bir aksilik ve düzensizlik çıkmamasından sorumlu olan Kayla'nın başının belası ise kalacak yer arayışında olan ve otele bir şekilde kapak atmayı başaran Jerry oluyor. Kayla da Jerry'den kurtulmak için bu konuda en yetkin isim olan Tom'un yardımına başvurmak durumunda kalıyor.


"Tom ve Jerry" çizgi filmlerinin en büyük cazibesi slapstick durumları çok da aşırıya kaçmaksızın belli bir uca kadar getirip makul bir şiddet düzeyinden komedi yaratmak olmuştur hep. Hatta bu özellikleri sebebiyle Haneke'nin şiddet egzersizi "Funny Games"de bile yer bulmuşlardır kendilerine. Günümüzün popüler sinemasında mümkün olduğunca geniş kitlelere hitap edip elde edilen karı maksimize etme gayreti had safhada olduğu için çizgi filmi özel kılan bu özellik film için bir hayli törpülenmiş. 
 
 
Başlarda Tom'un bir depoya girmeye çalıştığı ama otomatik kapının sanki ceza verirmiş gibi defalarca üzerine kapandığı bir sahne var. Söylemeye çalıştığım şeyi tam anlamıyla özetleyen ve filmde de kahkaha ile güldüğüm yegane sahne bu. Eğer "Tom&Jerry" diye bir film yapıyorsanız filminiz bu tarz sahnelerle dolu olması lazım ama değil. Elbette birçok slapstick sahne var ama bir eğlendiricilikleri yok. Hal böyleyken filmin geri kalanı Kayla'nın düzenbazlığı Terence'ın da hırslarıyla ile yüzleşmesi, evlenen çiftin ilişiklerindeki sorunlar ve çözümler gibi tırıvırı bir dolu şeyle doldurulmuş.


Chloe Grace Moretz, karşısında tennis toplarıyla rol yapmasına ve çok da başarılı olmayan bir senaryonun kendisini göstermesine çok da imkan vermemesine rağmen elinden geleni yapıyor ve ortaya iyi bir iş koyduğu söylenebilir. Öte yandan, 5 yaşından beri oyunculuk yapan ve 10 yıl öncesine kadar Martin Scorsese'lerle Tim Burton'larla çalışan bir aktris için ne derece doğru bir kariyer adımıdır bu film, o da ayrı bir tartışma konusu. 
 
 
 
Film gişe yaptığı müddetçe sorun olmuyor genelde, bu anlamda yerinde bir tercih yapmış olabilir ama gene de bu film için kendisinden önce düşünülen aktrislerin makul bir çoğunluğu daha akıllı tercihler yapmaya başladılar, belki Moretz için takkeyi önüne koyup düşünme vakti gelmiştir zira ne kadar para getirmiş olursa olsun "Tom&Jerry" kariyer başlangıcında yapılacak filmlerden, ortasında değil. Moretz'in karşısında Pena, daha önce bir çok kereler komedi yeteneğini göstermiş olmasına rağmen tutuk bir oyunculuk sergilemiş. Dahil olduğu filmin mizah enerjisini bir doz arttıran Ken Jeong'u da hiç kullanamamış film. Eldeki sınırlı materyalle bir nebze parıldamayı başarabilen isimse Colin Jost.


Film HBO Max'te de aynı anda yayımlanmasına rağmen pandemi şartlarında ABD'de hiç de fena olmayan bir gişe elde etti, belli ki filme çocuklarıyla gitmiş aileler gördüklerinden memnun kalmışlar, dolayısıyla filmi yapanların orjinal materyalin ruhunu yumuşatmalarının kendileri için gayet yerinde bir karar olduğu söylenebilir. Fakat çocukluğunu bu karakterleri geçirmiş benim gibi birnin bir Tom&Jerry" filminden beklentileri bundan çok daha fazla.