Perşembe, Nisan 16, 2020

Maleficent (2014) - Robert Stromberg


Tim Burton'ın "Alice In Wonderland"i gösterdiği devasa gişe başarısıyla Disney'i klasik animasyonları live-action olarak modernize etmenin finansal olarak ne derece iyi bir fikir olduğuna ikna eden film olmuştu 10 yıl önce. Aynı dönemde Burton'ın gene bu damardan olan ve bizzat yönetmeyi planladığı bir film vardı; "Sleeping Beauty". Üstelik orjinal animasyona çocukluk yıllarından gelen bir hayranlık besleyen Angelina Jolie gibi bir isim en başından projeye bağlanmıştı ve uyuyan güzelden çok onu uyutan büyücüye odaklanarak hikayeye yeni bir soluk ve bakış açısı getirilmesi planlanmıştı.


"Alaaddin", "Lion King" gibi klasik Diney animasyonlarının yanı sıra Burton'ın "Alice"inin de senaryosuna imza atan Linda Woolverton filmi yazmakla görevlendirildi. Burton sonradan filmi yönetme fikrinden soğudu ve ipler "Alice"in yapım tasarımcısı olan ve daha öncede herhangi bir yönetmenlik deneyimi olmayan Robert Stromberg'e emanet edildi. Bir süre sonra uyuyan güzel Aurora'yı Elle Fanning'in canlandıracağı duyuruldu ve 2012'nin yaz aylarında da filmin çekimleri tamamlandı.


1959 tarihli "Sleeping Beauty"de Maleficent ya da Türkçeye çevirdikleri haliyle Malefiz vaftiz törenine davet edilmedi diye bebek Aurora'yı 16 yaşına basmadan ölmek üzere lanetleyen bir cadıyı canlandırıyordu. "Maleficent" buradan yola çıkıp hikayeyi farklı bir şekilde yorumlama yoluna gidiyor amaçlandığı üzere. Çocuk haliyle tanıdığımız Malefiz Moors adı verilen büyü krallığında yaşayan bir peri. Moors ile insan krallığı arasında bir düşmanlık söz konusu ve bu ortamda Malefiz ve Stefan isimli bir oğlan tanışıp zamanla birbirlerine aşık oluyorlar. 


İnsanların kralı Moors'a savaş açıp ölümcül bir şekilde yaralanınca kral her kim Malefiz'i öldürürse onu kızıyla evlendirip varisi ilan edeceğini duyuruyor. Gözü yükseklerde olan Stefan ihtirasına yenik düşüp Malefiz'i kandırıyor ve her ne kadar onu öldürmeye içi elvermese de kanatlarını keserek bir nevi onu sakat bırakıyor (yönetmenin ve Jolie'nin bu sahneyi bir tecavüz alegorisi olarak portrelemeleri orjinal bir tercih olurken filmi bir nevi tecavüz intikam janrının bir örneği olarak okumaya da açık hale getirmiyor değil).


Stefan kral olurken Malefiz de uğradığı ihanetin neticesinde kin dolu bir karaktere dönüşüp intikama ant içiyor. Buradan sonra orjinal filmle bağlantı kuruluyor ve artık bir Kral olan Stefan'ın yeni doğan kızına ancak gerçek aşkı tarafından öpülmesiyle kalkabilecek bir lanet okuyor Malefiz. Babası tarafından korunması için uzaklara yollanan Aurora'ya ulaşan Malefiz yıllar geçtikçe onun büyümesini izliyor ve katı kalbi yavaş yavaş yumuşamaya başlayarak kıza karşı bir nevi annelik duyguları beslemeye başlıyor. 
 

Malefiz büyüyü bertaraf etmeye çalışırken Aurora da Philip diye bir gençle tanışıyor. Aurora'yı kurtaracak gerçek aşkın bu genç olduğunu varsaysak da daha birbirlerine kaynaşmadan uykuya dalan Aurora'yı kurtaran öpücük de one gerçekten sevgi beslemeye başlayan Malefiz'den geliyor ve uyarlandığı öyküye orjinal bir yorum getirerek sona ermiş oluyor film.

Dijitali birçoklarından önce benimseyen sinematograflardan olan Dean Semler'ın görüntü yönetmenliğinde tümüyle CGI'ya dayalı bir film olan "Maleficent" yer yer hem göz kanatmayı hem de etkileyici olmayı başarıyor görsel olarak -Efsanevi makyaj sanatçısı Rick Baker'ın sektörde artık kendisine yeterince kaliteli bir çalışma alanı kalmamış olması sebebiyle emeklilik kararı almadan önce çalıştığı son filmin bu olduğunu belirtmeden de geçmeyelim-. Şimdilik başkaca da bir film yönetmemiş olan Stromberg'in filminin hatırda kalan yanı zaten görüntülerinden ziyade iki ana karakteri arasında kurmayı başardığı bağ, özellikle uyarlandığı masalla olan bağı itibariyle güzel bir damar yakaladıklarını söylemek mümkün. Jolie başkarakterde etkili, hakeza Aurora rolünde Elle Fanning de öyle. Zaten bu ikisi arasındaki dinamik filmin temel gücünü oluşturuyor denebilir. Uyarlandığı materyale yaklaşımı ve temalarıyla benzerlerinden ayrılmayı başaran ama teknolojiye fazla abanması itibariyle gücünden de bir nebze kaybeden bir yapım "Maleficent".