Cumartesi, Mayıs 13, 2023

Shrinking


Bill Lawrence'ın adının geçtiği her projeyi elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum "Scrubs" bittiğinden beri. Cougar town dışında -ki ne Courtney Cox ne de konsept ilgimi çekmediğim için bakmadığım bir diziydi- çoğunlukla hayal kırıklığına uğramadım, adamın hakkaten bulaştığı işe vurduğu bir damgası var. Yazar kadrosunda yer almayıp sadece yapımcı olarak yer aldığı "Whiskey Cavalier", "Life Sentence" gibi diziler bile benzerlerinden ayrılabilen, eğlenceli işlerdi. Ama yazma kadrosuna dahlolduğu yapımlar her daim farklarını hissettiriyorlar zira yukarda saydıklarımın hiçbiri ikinci sezonu görmedi. Öte yandan kıymeti pek bilinmemiş olsa da "Ground Floor" ve son yılların beğenilen işlerinden "Ted Lasso" ses getiren yapımlar oldular. "Shrinking"i de bu kategoriye sokmak mümkün.


Jason Segel'ın canlandırdığı psikiyatr Jimmy karısını kaybedeli 1 sene olmuş. Ergenliğinin son demlerindeki kızı Alice'i (Lukita Maxwell) de bu sürede bir hayli boşlamış ama neyse ki çalıştığı kliniğin kurucusu ve akıl hocası Paul (Harrison Ford) ile komşusu Liz (Christa Miller) kızdan desteklerini esirgememişler bu süre zarfında. Bu depresif halden sıyrılmanın yolunu hastalarına pek de profesyonel sayılamayacak bir şekilde duymaları gereken şeyleri söylemeye başlamakta buluyor Jimmy. Başta Paul olmak üzere çoğunluk bunun ne kadar aptalca bir fikir olduğunu kendisine defaatle hatırlatsalar da yolundan dönmüyor Jimmy. Yavaş yavaş da olsa faydasını görmeye başlıyor; en yakın arkadaşıyla bozulan arasını düzeltiyor, kızına babalık yapmaya başlıyor, sürpriz bir isimle yeni bir ilişkiye bile adım atıyor. Çok fazla dramatik çatışmaya girmeden gayet geyik bir şekilde sezon sonunu gören dizi final sahnesiyle seyirciyi ters köşe yaparak kafamıza göre davranarak ilerlediğimizde herşeyin güllük gülşstanlık neticelenmeyeceğini seyirciye hatırlatarak sezonu noktalıyor.


Lawrence'ın yanı sıra "Ted Lasso"da Dr.Cox'ın futbolcu versiyonu Roy Kent'i başarıyla hayata geçirerek dikkatleri üzerine çeken Brett Goldstein ile Jason Segel'in de bizzat yaratıcıları arasında adı geçtiği dizi, 30 dakikalık bölümleriyle şeker gibi tüketilen, rahatlatıcı bir seyir deneyimi sunuyor. Segel 18 yaşında bir kız babasını oynamak şöyle dursun herhangi bir babayı oynamak için bile ideal bir seçim değil aslında. Kendisini ilk kez "HIMYM"de değil de "Knocked Up"da izlediğim için o zibidi imajı beynime yapışmış resmen, atamıyorum bir türlü. Gene de yazarların desteği sağ olsun, bu takıntıyı ilk bölümden sonra aşmak mümkün oldu. Karısını kaybetmiş olmanın üzüntüsüne kendisini terketmek üzere olduğuna emin olduğu bir eşi kaybetmiş olmanın hissiyatı da eklenince girdiği fasit daireden çıkmakta zorlanan; ilacı olsa kendi kafasına sürecek kel misali hastalarına aradıkları desteği vermekten aciz haldeyken kendini bu durumdan sarsarak kurtarmanın yolunu hastalarını sarsmakta bulan bir psikayatrı canlandırırken baş döndürücü bir oyunculuk sergilemese de sempatikliği ile hikayeyi sürüklemeyi başarıyor aktör. Televizyondan daha fazla uzak duramayan eskinin efsaneleri klübünün yeni üyesi Harrison Ford huysuz ama içten içe sevecen ihtiyar  personasına cuk oturan bir rol bulmuş, ya da yazarlar Ford kadroya katılınca karakteri ona adapte etmişler bilmiyorum, her halükarda jest ve mimiklerinden artık bir hayli yaşlanmış olduğu aşikar olmasına rağmen dizinin en parlak unsutlarından biri üstat. 


Bir Bill Lawrence prodüksiyonunun olmazsa olmazı en kıyıda köşedeki karakterlerin bile komik kimi özellikleri ile öne çıkmayı başarabilmesidir. "Shrinking" diğer işleri kadar komediye abanmayıp daha ziyade hafif dramedi sularında gezinen bir iş olsa da eldeki materyale uygun bir oyuncu kadrosu toplanmış. "Scrubs"ın ilk sezonundaki taş haliyle tanımış olsak da aradan geçen yıllar kadar estetiğin suyunu çıkarmanın da etkisiyle yulaf gibi dağılmış olan Christa Miller'ın sıfatına bakmak insanı biraz depresyona soksa da "Scrubs" daki Jordan'ın yaşlanıp yumuşamış versiyonu için uyumlu bir seçim bence. Öte yandan dizideki en eğlenceli ve sempatik karakter olan kocası Derek'e hayat veren Ted McGinley kadronun gizli yıldızı. 


Hollywood'u son yıllarda kasıp kavuran woke sıtmasından nasibini almış bir yapım olarak siyahi karakterlerin herkesi kendine sevdirip hayran bıraktığı, gey düğünü ile falan final yapan bir yapım "Shrinking". Geyi canlandıran elemanı sempatik bulmak bir hayli güç olsa da neyse ki siyahi karakterleri canlandıran Jessica Williams ve  Luke Tennie gayet yetenkli oyuncular, durumu kurtarıyorlar. Jason Segel'in wasp genlerine sahip olmadığı aşikar olduğu halde kızını canlandırmak için seçilmiş olan Lukita Maxwell'e de ilk başta ısınamasam da o da geleceği parlak bir aktris, kendini sevdiriyor. 


Daha ilk haftasından ikinci sezon onayı almış olan "Shrinking" 2023'ün tatlı sürprizlerinden. İyi vakit geçirmek isteyen herkese tavsiye edilir.