Pazar, Mayıs 28, 2023

Special ID (2013) - Clarence Fok


"SPL" ve "Flash Point"gibi birbirinin peşi sıra gelen hitlerin ardından Hong Kong aksiyon sinemasının yenü yüzü haline gelen Donnie Yen, akabindeki 5 seneyi dönem filmleri çekerek geçirmişti. Bunların içinde "IP Man" gibi birçok hayranı olan işler çıktıysa da benim gibi birçok takipçisi de tekrar modern zamanlara dönüş yapmasını iple çekiyordu. Yen'in bu talebe cevbı 2013 yılında "Special ID" ile oldu. Yen'in gizli görevle yeraltı dünyasına sızan bir polisi canlandırdığı film, Collin Chou'nun hayat verdiği patronunun örgüt içindeki muhbirleri ayıklamak için işleri sıkılaştırması ile günlerinin sayılı olduğunu iyice idrak etmeye başlayan polisimizin, eski bir dostu/kardeşinin (Andy On) devreye girmesiyle işlerin daha da karışık hale gelmesini anlatıyor.


Anlatıyor anlatmasına da hikaye kesinlikle filmin cazibe merkezi değil. O kadar değil ki ara vererek izlemek durumunda kaldım. Gerçi klasik Hong Kong sineması deyince zayıf hikayeler, abartılı oyunculuklar, filmin tonunun oradan oraya savrulması alışılageldik şeyler, zaten bu filmleri izleme nedenimiz aksiyon noktasında beklentilerimizi karşılaması, ötesi çok da mühim değil. "Special ID"nin sorunu bu alanda da bekleneni veremiyor oluşu. 


Yen'in yukarıda saydığımız örnekler nezdinde klasik Hong Kong stili ile Amerika MMA tarzını başarıyla harmanlayabilmiş olmasından mütevellit kimsenin dövüş koreografisindeki hünerini sorgulayabilecek bir durumu yok. Öte yandan "Special ID"de işlerin biraz fazlaca MMA tarzına kaymış ve soluk kesici dövüşler yerine çoğu kez karakterlerin birbirleriyle yerde debelendiği kafes dövüşlerini andıran birçok sahne yer alıyor filmde. Yani tümüyle bundan ibaret değil elbette, birçok etkileyici uçan tekme de mevcut ama filmin gereksiz MMA realizmine nispetle arka planda kalıyorlar. Zaten Yen'in artık meşhu olmuş egosunun  da etkisiyle kendisinin yer aldığı çoğu sahnede kimse kılına bile dokunamıyor. Bir restoranda geçen uzunca dövüş sahnesinde 20 kadar çete elemanı ile dövüşüyor mesela ama hepsi sırayla(!) dayağını yiyip gidiyor. Andy On ile olan final sahnesi de önce başa baş gidecekmiş izlenimi uyandırsa da "Flash Point"deki Collin Chou'nun akıbetinin tıpatıp aynısı olarak Yen'in rakibinin pestilini çıkardığı bir şova dönüşüyor maalesef. Yazık yani. Belki de ondandır bilinmez, Chou bu filmi hiçbir kavgaya bulaşmadan başlayıp bitiriyor. 


Öte yandan Andy On, tıpkı "Flash Point"de Chou'nun yaptığı gibi Yen'in tüm ego tasallutuna rağmen filmin en göze batan karakteri olmayı başarıyor. Ben kendisine çok aşina değildim, bu filmle tanıştım diyebilirim ama gerçekten çok takdir ettim. Çok iyi bir dövüşçü olmasını yanı sıra oyunculuğu itibariyle de kadronun en göze batan ismi olmayı başarmış. Belki de bu yüzden olması gerekenden çok daha az süreyle görünüyor kendisi. On dışında parlamayı başaran bir diğer isim de Yen'le birlikte operasyona eşlik etmesi için görevlendirilen polis rolünde Jing Tian. Hem güzel bir oyuncu, hem de yağmur altında sokak ortasında geçen dövüş sahnesinde görüleceği üzere fiziksel kapasitesi de yerinde bir aktris. Ayrıca finale doğru gerçekleşen ve tek başına filmi izlemek için yeterli bir neden olabilecek kalitede çekilmiş arabalı kovalamaca sahnesinde de Anyd On ile birlikte döktürüyor kendisi. Hong Kong sinemasında araba kovalamaca deyince marka bir isim olan Bruce Law'un elinden çıkma bu bölüm gerçekkten her aksiyon severin kaçırmaması gereken bir görkeme sahip. Maalesef çok geç gelip o noktaya gelene değin sürünen filmi daha üst düzeye çıkarabilmek için yeterli olmuyor. Neticede "Special ID" görülmesi gereken bir film ama atlaya atlaya izlense çok bir şey kaybedilmez yani.