Cuma, Temmuz 24, 2020

The World's End (2013) - Edgar Wright


Bazı yönetmenler var, film aleminde genel olarak çok sevilseler de yaptıkları işlerin çoğu bana bir türlü hitap edemiyor. Scorsese bir örnek, Guillermo Del Toro bir başka örnek. Bir tanesi de Edgar Wright. İstisnasız yaptığı bütün filmleri izledim, ama çoğunda birçok başka sinemaseverin gördüğü parıltıyı göremedim. Bu yazının konusu olan "The World's End" ise yönetmenin nezdimdeki favori filmi olma özelliğini taşıyor.


Orta yaş dönemini geride bıraktığı halde içindeki gençlik ateşini söndüremeyen Gary'nin (Simon Pegg) eski günlerini yadetmek için liseden arkadaş tayfasını toplamasının hikayesi "The World's End". Amaç doğup büyünülen kasabanın tüm barlarını bütün bir gece boyunca gezip bitirmek. Simon Pegg'in canlandırdığı Gary dışında bunu yapmak isteyen yok aslında, arkadaş grubu dağılalı çok olmuş ve birçoğu Gary'ye kızgın. Ama gene de teklifi kabul etmekten kendilerini alamıyorlar ve gece ilerledikçe kırgınlıklar da gün yüzüne çıkıyor. Bir başka açığa çıkan şey ise büyüdükleri kasabanın son ziyaretlerinden bu yana bir hayli değişmiş olması. Bu değişimin nedeninin uzaylı istilası olduğunu anlamaları çok geç olmuyor tabii ki.


Edgar Wright'ın filminin güzel yanı, "Invasion of The Body Snatchers"a saygı duruşunda bulunan bir bilim kurgu filmi kisvesi altında yetişkinlik ve geride kalan gençlik üzerine bir öykü anlatmayı başarabilmesi. Yönetmenin alameti farikası olan hızlı kurgu ve iyi diyalog yazımının en kıvamında olduğu filmi bu. Simon Pegg, Nick Frost, Martin Freeman, Rosemund Pike ve Pierce Brosnan'ın başını çektiği kastın iyi vakit geçirdikleri aşikar. "Shaun of The Dead" ile başlayıp "Hot Fuzz" ile devam eden Cornetto üçlemesinin son halkasını oluşturan "The World!s End" kusursuz bir film olmasa da her şeyiyle eğlenceli vakit geçirtmek için tasarlanmış ve bunu da bir hayli iyi bir şekile kotarabilen bir film.