Çarşamba, Kasım 04, 2020

Throwback 20 : Bedazzled - Harold Ramis


Brendan Fraser'ın 90'lardaki filmografisine göz atınca adamın yeni milenyumla birlikte kariyerinin serbest dalışa geçmesine içerlememek elde değil. Karizma aksiyon adamlığından (Mummy) dramaya (Gods&Monsters) hiç zorlanmadan geçiş yapabildiği gibi komedi yeteneğiyle de göz dolduran dört dörtlük bir yetenekken birbiri ardına gelen talihsizlikler ve kötü tercihlerin birleşimiyle hakettiği yerlerin çok uzağına düşmüş olması gerçek bir kayıp.


2000 yapımı Bedazzled Fraser'ın komedi konusunda eşsiz bir yeteneğe sahip olduğunun en güzel örneklerinden biri. Türün bir başka üstadı olan Harold Ramis'in kariyerinin en iyi işi olan "Analyze This"in akabinde çektiği film sosyal ilişkiler konusunda bir hayli kifayetsiz olan Elliott'ın Elizabeth Hurley'in büyük bir keyifle hayat verdiği her halinden belli olan Şeytan ile bir anlaşma yaparak ruhu karşılığında 7 dilek hakkı kazanmasının öyküsü. Dileklerin ortak amacı hep aynı; Elliott'ın platonik aşkı Alison'ı elde etmesi. Ama Şeytan her dileğin için öyle tuzaklar beziyor ki Elliot hep bir öncekinden daha kötü durumda buluyor kendini. 


Hepsi ayrı ayrı komik olan bu dilek sekanslarının içinde benim en beğendiğim şahane makyaj çalışması ile Kolombiyalı uyuşturucu baronu olmuştur hep ama Fraser diğer karakterlerin hepsini de o kadar başarıyla perdeye taşıyor ki hayran kalmamak elde değil. "Bedazzled" Fraser için bir "tour de force" her şeyiyle ama filmi bunca yılın ardından hala izlenebilir yapan en önemli şeylerden biri oyuncu kadrosunun diğer unsurlarına da parlama alanı açması ve her birinin bu şansı keyifle değerlendirmeleri. Elizabeth Hurley muhteşem güzelliği, şahane kıyafetleri ve bu ikisine tezat oluşturan kalın sesli ingiliz aksanıyla zaten sinema tarihinin en etkileyici şeytanlarından biri olmayı başarıyor ve filmin temel karakteri bir bakıma. Fakat öncelikli işlevi kahramanın arzu objesi olmak olan Frances O'Conner'ın her dilek bölümünde karakterine daha farklı, daha hınzır bir çekicilik katabilmesi ve filmin buna müsaade etmesi takdire şayan. Hakeza Elliot'ın iş arkadaşları rolünde Paul Adelstein, Orlando Jones ve Toby Huss'un da her bölümde daha absürd şekillerde yer alarak filmin mizahını başarıyla arttırabilmeleri de.


"Bedazzled" 60'larda yapılan bir Dudley Moore filminin yeniden çevirimi. İnternet ortamlarında bu filmin 2000 model yeniden çevriminden kat kat üstün olduğuna dair ifadeler mevcut ama şahsen ben Şeytan rolünde yaşlı bir adamı seyretmektense Elibath Hurley'i izlemeyi tercih ederim her seferinde. Ramis'in Fraser'la bu ortaklığı sadece her ikisinin kariyerlerinin zirve noktalarından biri değil, kadrodaki birçok isim için de aynı şeyi söylemek mümkün. Mevcut sıkıntılarından bir 90 dakikalığına uzaklaşmak isteyen herkesin 20 yıl öncesinden bize ulaşan bu cevhere bir şans vermesi şart.