Cumartesi, Aralık 18, 2021

South Park: Post Covid


Pandeminin hayatımızdan götürdüğü şeylerden biri de "South Park" oldu. Her ne kadar arada bir iki özel bölüm çıkarmış olsalar da 2019 sonbaharından bu yana yeni bir sezona hasretiz. Derken geçtiğimiz aylarda Trey Parker ve Matt Stone'un diziyi 2027'ye kadar uzatmanın yanı sıra Paramount'un streaming servisinde yayınlanacak 14 de filmi kapsayan 900 nilyon dolarlık(!) bir anlaşmaya imza attıklarının haberi geldi. Mevzu bahis filmlerden ikisinin bu yıl çıkacakları da duyuruldu. Bahsi geçen iki film "Post Covid" ve "Return of Covid" olsa da yaptıkları 2 saatlik bir filmi ikiye bölmekten ibaret ki kendileri de girişte bununla dalgalarını geçiyorlar zaten.


Film nedir neye benzer mevzularındaki bu etik dilemmayı bir kenara bırakmayı başarırsak şayet şurası bir gerçek, her yeni "South Park" başımızın tacı ve kerataları da bir hayli özledik. Gel gör ki bu filmde keratalarla değil onların 40 yıl sonraki yetişkin versiyonlarıyla muhatap oluyoruz. Arkadaş grubu çoktan dağılmış, herkes bir yana savrulmuş ve daha kötüsü, covid hala tümüyle atlatılabilmiş değil. Büyüdüğünde ünlü bir bilim adamı olmuş Kenny'nin ölümü arkadaş grubunu tekrar bir araya getirmeyi başarıyor. Kenny ölümü halinde Covid'in kaynağını bulup bertaraf edecek çalışmalarına arkadaş grubunun devam etmesi yönünde bir mesaj bırakmış giderken. Bir türlü bitmek bilmeyen Covid'le mücadelenin yolunun "Terminator"e şahane göndermeler yapılan bir zaman yolculuğu ile mümkün olabildiği bu hikayenin ilk bölümü biraz bu yeni gerçekliği genel hatlarıyla bize tanıtmakla geçtiği için yer yer komik olsa da bir nebze de sıkıcı. "Blade Runner" referanslarıyla bezeli, Cartman'ın haham olup çoluk çocuğa karıştığı, politik doğruculuğun tüm bayıcılığı ile her bir köşesine nüfuz ettiği bir gelecek bu. Özellikle Jimmy'nin talk-show u üzerinden geçtiğimiz aylarda baya bir gürültü koparan Dave Chapelle mevzularında laflarını sokuyor gene Parker ve Stone. Butters sayesinde bitcoin'iydi NFT'siydi, hayatımıza yeni giren ve herhangi bir emek harcamaksızın bir koyup beş almaya meraklı insanları peşinden sürükleyen yeni dijital değerlere giydirmeden de geçmiyorlar. Covid ve Covid'e verilen tepkiler de hikayedeki yerlerini alırken bu kafayla hakikaten bir kırk yıl daha geçse kurtulamayız demeye getiriyor sanki South Park ekibi.


İlginç bir deneyim vaad etse de "Return of The Covid"in başında bir sınıf arkadaşlarını tehdit ederek basketbol maçına girmeye çalışan çocuk versiyonlarını görünce bu yetişkin zaman çizgisi inşallah bu filmlerle sona erer zira South Park"ı bize sevdiren çocuk karakterler ve zıpırlıkları. Zaten final itibariyle o intibayı uyandırdılar gerçi. Final demişken, nette tepkilerini ortaya koymuş birçok insan gibi ben de Cartman'ın nihai akıbetinin fazla acımasız olduğu konusunda hemfikirim, özellikle alternatif zaman diliminde yaptıkları fedakarlığı düşününce.